Przedawnienie wykonania kary porządkowej

• Autor wątku Autor wątku beonda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beonda

Stały bywalec
Odpowiedzi
404
Po jakim czasie nie można wykonać kary porządkowej wymierzonej na podstawie Ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych? Np za stawienie się w sądzie w stanie nietrzeźwym sąd wymierza karę porządkową grzywny z zamianą w razie nieuiszczenia w krótkim okreslonym terminie na 3 dni kary porządkowej aresztu. Ukarany kary nie płaci, do wykonania idzie kara aresztu.
Nazwy "ukarany" i "kara aresztu" wskazują na analogię do wykroczenia, ale brak jest takiego wskazania w przepisach. Przynajmniej ja nie znalazłam odpowiedzi nigdzie i u nikogo, a szukam od jakiegos już czasu. Może tutaj ktos mi podpowie?

beonda napisał:
Nazwy "ukarany" i "kara aresztu" wskazują na analogię do wykroczenia

Z marszu Ci nie odpowiem, w tej chwili mogę tylko zauważyć, że ustawa o ustroju sądów powszechnych, nie mówi o areszcie, ustawodawca posługuje się w tym miejscu pojęciem "kara pozbawienia wolności".

Ostatnia edycja:
Dorzucę jeszcze że Sąd Okręgowy w Świdnicy w 2005 r. zwracał się do SN z pytaniem prawnym o treści:
"Czy na postanowienie Sądu wydane w trybie przysługuje zażalenie; czy toczące się postępowanie odbywa się według zasad określonych w ko­deksie postępowania karnego, czy jest związane z postępowaniem wykonawczym; czy do terminów przedawnienia wykonania kary porządkowej grzywny stosuje się zasady opisane w kodeksie karnym, czy w kodeksie wykroczeń".

ale SN odmówił udzielenia odpowiedzi (sygn. akt SN: I KP 37/05).

Jeśli przyjąć że do wykonania kary porządkowej należy stosować te przepisy które odnoszą się do sprawy w jakiej karę tę orzeczono to wychodziłoby chyba, że wykonanie kary porządkowej (czy to grzywny czy pozbawienia wolności) wymierzonej w postępowaniu karnym przedawniałoby się jak grzywna czy pozbawienie wolności za przestępstwo a analogiczne wykonanie kary wymierzonej w postępowaniu w sprawach o wykroczenia przedawniałoby się jak kara za wykroczenie. Ale wcale nie jestem przekonany co do słuszności takiego poglądu.

"problem" pisałam z pamięci, szczerze mówiąc nie jestem pewna co do tego czy areszt czy PW - sory. Ale chodzi o istotę sprawy. Stanowiska sądów też są różne, gdyz za każdym razem zwracamy sie właśnie do sądu o określenie terminu przedawnienia bo to istotne. I za każdym razem terminy te są ustalane hmmm, nietypowo. Dodam że zapytanie skierowane do sędziego penitencjarnego wylądowało w Departamencie Legislacyjno-Prawnym MS - odpowiedź była w zasadzie nie na temat, bo stwierdzono, że oczywistym jest że kara taka jest natychmiast wykonalna i sprawa przedawnienia w ogóle nie wchodzi w grę. Problem pozostał otwarty

kadi napisał:
Jeśli przyjąć że do wykonania kary porządkowej należy stosować te przepisy które odnoszą się do sprawy w jakiej karę tę orzeczono to wychodziłoby chyba, że wykonanie kary porządkowej (czy to grzywny czy pozbawienia wolności) wymierzonej w postępowaniu karnym przedawniałoby się jak grzywna czy pozbawienie wolności za przestępstwo a analogiczne wykonanie kary wymierzonej w postępowaniu w sprawach o wykroczenia przedawniałoby się jak kara za wykroczenie. Ale wcale nie jestem przekonany co do słuszności takiego poglądu. [/FONT]

No, ja też. Ma to sens, ale w przypadku np świadka, który przychodzi pod wpływem alkoholu? Zarzut główny jego nie dotyczy. A w sprawach cywilnych?

Czy ktos mi powie jak i gdzie napisac zazalenie? Jest to gdzies na forum? Powiem szczerze, ze nie mam wiele na swoja obrone. Jedyne co mi przychodzi do glowy to to, ze powiem(napisze) ze powod nie odbierania korespondencji to taki, ze nie bylo mnie w domu(bylem u siostry 300 km od domu) Czy mam isc z tym do adwokata, zeby mi pomogl i jak ktos sie orientuje ile to bedzie kosztowalo(+/-) wypisanie samego zazalenia? Co mam jeszcze dopisac. Prosbe o grzywne. W momi przypadku jestem w stanie zaplacic grzywne jednak nie sadze, zeby sad sie do tego przychylil poniewaz jestem bezrobotny. Nie zarejstrowany w UP. Ale bylem do 20 stycznia. No i powod nie odpracowania. Nie wiem co napisac. Nie chce zrobic z siebie idioty piszac, ze nie wiedzialem gdzie mam to odpracowac. Prosze o jakies sugestie.
Pozdrawiam @kadi ktory jest obecny jak zauwazylem w niemal kazdym temacie ;)

No ic o po napisani zazalenia. Jak pisalem podejme prace od poniedzialku jesli mi pozwola. I chce isc odpracowac 40 h w tygodniu oraz 20 h w nastepnym tyg. Czy jak zloze zazalenie w piatek i odpracuje do nast srody wszystkie godziny to co potem? mam pisac prosbe o umorzenie. Wiem, ze wybiegam w przyszlosc, ale chce wiedziec jak postepowac. O postepie sprawy bede pisal na biezaco oczywiscie jesli ktos ma jakies sugestie to bardzo prosze. Pozdrawiam Bartek Ch

Powrót