Przedawnienie za nie zapłacony towar.

• Autor wątku Autor wątku Solve83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Solve83

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam. Wiem, że taki temat był już wielokrotnie, ale chciałbym znać dokładną odpowiedź. Mama w 2008 roku zamówiła książkę, za którą nie wiem jakim cudem nie zapłaciła. W środę, tj. 18.04.2017 przyszło wezwanie do zapłaty faktury za tę książkę, wraz z naliczonymi odsetkami. Po dziewięciu latach, ja nie jestem w stanie sprawdzić, czy rzeczywiście to nie było zapłacone, czy też firma, która wysłała 9 lat temu towar, ma "burdel", w dokumentach i pogubiła papiery, czy też pliki z dowodem wpłaty. Oczywiście skłonny jestem zapłacić. Moje pytanie jest krótkie. Czy mam obowiązek uregulować należność, czy też sprawa uległa przedawnieniu i nic nie trzeba płacić? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Sprawa jest przedawniona. Jakieś dwa razy razy.

digiton napisał:
Jakieś dwa razy razy.
Nawet i razy cztery :) Jest to sprzedaz, więc okres przedawnienia wynosi 2 lata. Z doświadczenia dodam, że roszczenie nie tylko jest przedawnione, ale moim zdaniem i bezzasadne; pełno jest spraw gdzie takowe firmy żądają zapłaty za coś, co nie zostalo zamówione, nie zostało dostarczone bądź zapłata została uregulowana lecz się "zagubiła".

Powrót