W
weselinka1980
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dzień dobry
nie znalazłem na forum podobnej sprawy ,proszę o poradę
w 2015 roku zmarła babcia (w testamencie dziedziczy dziadek w razie śmierci wnuczka) babcia zostawia 2 córki X i Y z pierwszego małżeństwa
w czasie trwania sprawy umiera dziadek ( w testamencie dziedziczy wnuczka)
dziadek pozostawia córkę z pierwszego małżeństwa Z
sąd w czerwcu 2015 roku sąd przyznaje mi jako wnuczce całość spadku.
w testamencie zostają więc pominięte 3 osoby - 2 córki z pierwszego małżeństwa babci oraz córka dziadka.
Jako osoba powołana do spadku spłacam polubownie córkę z pierwszego małżeństwa Y oraz córkę z drugiego Z.
W roku 2016 córka niespłacona X w wiadomości email upomina się o zachowek.
Ja oczywiście uznaję jej prawa do zachowku i proponuję kwotę którą zaakceptowały spłacone córki Z i Y.
Pani X nie akceptuje kwoty i nie odzywa się przez rok czasu do ponownej wiadomości o spłatę ,więc znów odpisuję że chętnie zapłacę tyle ile zaproponowałem i znów przez rok cisza.
Czy w takim przypadku nastąpiło już przedawnienie skoro mamy rok 2021
a sprawa o zachowek nie została wniesiona w sądzie ?Czy też każda wiadomość email powoduje ponowne rozpoczęcie 5 letniego terminu?
Przepraszam za rozpisanie się i z góry dziękuję za odpowiedź
nie znalazłem na forum podobnej sprawy ,proszę o poradę
w 2015 roku zmarła babcia (w testamencie dziedziczy dziadek w razie śmierci wnuczka) babcia zostawia 2 córki X i Y z pierwszego małżeństwa
w czasie trwania sprawy umiera dziadek ( w testamencie dziedziczy wnuczka)
dziadek pozostawia córkę z pierwszego małżeństwa Z
sąd w czerwcu 2015 roku sąd przyznaje mi jako wnuczce całość spadku.
w testamencie zostają więc pominięte 3 osoby - 2 córki z pierwszego małżeństwa babci oraz córka dziadka.
Jako osoba powołana do spadku spłacam polubownie córkę z pierwszego małżeństwa Y oraz córkę z drugiego Z.
W roku 2016 córka niespłacona X w wiadomości email upomina się o zachowek.
Ja oczywiście uznaję jej prawa do zachowku i proponuję kwotę którą zaakceptowały spłacone córki Z i Y.
Pani X nie akceptuje kwoty i nie odzywa się przez rok czasu do ponownej wiadomości o spłatę ,więc znów odpisuję że chętnie zapłacę tyle ile zaproponowałem i znów przez rok cisza.
Czy w takim przypadku nastąpiło już przedawnienie skoro mamy rok 2021
a sprawa o zachowek nie została wniesiona w sądzie ?Czy też każda wiadomość email powoduje ponowne rozpoczęcie 5 letniego terminu?
Przepraszam za rozpisanie się i z góry dziękuję za odpowiedź