przedawnienie zaobowiązania - prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku madziara123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madziara123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Sprawa wygląda następująco. Pan "X" przebywał w izbie wytrzeźwień w grudniu 2000 roku. W lutym 2002 roku przyszło upomnienie. Potem długo, długo nic. Teraz, czyli w grudniu 2008 roku przyszedł Tytuł Wykonawczy z datą 08.07.2002, oraz zawiadomienie z urzedu skarbowego zajęciu prawa majatkowego z dnia 04.12.2008....Oczywiscie należność główna jest mniejsza niz odsetki. Mam pytanko czy w tym przypadku nie ma już przedawnienia??
Udało mi sie dowiedzieć, że należność za pobyt w izbie wytrzeźwien stanowi opłatę i stosuje się do niej przepisy o przedawnieniu zobowiązań podatkowych, a w tym przypadku termin przedawnienia wynasi 5 lat. Wiem też, że weszła nowelizacja ustawy, która prawdopodobnie przerwała bieg terminu przedawnienia wszystkich zobowiazań powstałych przed 1 stycznia 2003r.
Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi w tej sprawie

jak ustawa przerwala bieg terminu to znaczy ze sie nie przedawnilo, ale ja takiej ustawy nie znam

poza tym oddanie sprawy do komornika przerywa tez bieg przedawnienia to znaczy, ze ten termin pięcioletni liczy się od nowa.

ale co znaczy, że sprawa została skierowana do komornika?? musi być tytuł wykonawczy?? bo jedyne co pan "X" ma to zawiadomienie ... dokładnie "zawiadomienie o zajęciu prawa majątkowego stanowiącego wierzytelność z rachunku bankowego u dłużnika zajętej wierzytelności będącego bankiem" - to jest z 04.12.2008 podpisany przez naczelnika urzędu skarbowego oraz Tytuł wykonawczy z 08.07.2002 z pieczątką i podpisem dyr. Izby Wytrzeźwień. Czyli na moje rozumowanie niejako teramin spowodował przedawnienie. hmm czy to musi byc takie zagmatwane :(

tak, aby sprawa byla u komornika, musi być tytułu wykonawczy/egzekucyjny

izba majac tytul wykonawczy kieruje sprawe do komornika i od tego momentu od nowa liczy sie te pieć lat.....w sumie nie wiadomo kiedy do komornika izba to złozyla bo
data 04.12.2008 jest jedynie data zawiadomienia o zajeciu rachunku

zawiadomili was, ze zajeli rachunek bankowy a dokladnie pieniazki, ktore na nim sa w banku
czyli jezeli byly tam wystaraczajace pieniadze aby zaplacic dlug to bank te pieniadze juz przekazal komornikowi
a jezeli nie byly to rachunek zostal zablokowany do wyplat i jak jakies pieniazki sie pojawia to bank przekaze je do komornika (oczywiscie zostawiajac tam jakies minimum)

no tak........
dziękuję za wyjaśnienia
pozdrawiam

Powrót