przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku archie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

archie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam
Co robić gdy sędzia nie chce napisać uzasadnienia do wydanego wyroku i sąd nie dostarczył odpisu wyroku a sprawa przedawni sie za kilka miesięcy.
Wprawdzie napisałem wniosek o zawieszenie sprawy do czasu otrzymania uzasadnienia ale też bez odzewu.
W sprawie odwołałem sie ja i oskarżony do Sądu Okręgowego nie mam ani uzasadnienia ja a nie wiem czy oskarżony dostał. Czy w takiej sytacji pisać skargę czy doniesienie o popełnieniu przestępstwa z art 231 kk?
Czy jeżeli sprawa ponownie wróci do SO (a spodziewam się zwrotu do Sądu Rejonowego) nie będzie to miał znaczenia na wyrok? .
Sędzia powiniwn napisać uzasadnienie już dwa tygodnie temu a z uwagi na okres do przedawnienia każdy dzień jest ważny. Wcześniej w Rejonowym też sędzia ociągał się z uzasadnieniem.

Kim jesteś w sprawie?
Kiedy złożono wnioski o sporządzenie uzasadnienie wyroku?

Jestem pokrzywdzonym.
Wnioski złożono w dniu ogłoszenia wyroku czyli 5 października

Uzasadnienie wyroku powinno zostać sporządzone w terminie 14 dni ale prezes sądu może przedłużyć ten termin. W tym wypadku prawdopodobnie tak było i radziłbym zasięgnąć na ten temat informacji w sekretariacie sądu.

Kto miałby popełnić przestępstwo z art. 231k.k.? sędzia prowadzący sprawę?

Zdziwie się jeśli będzie uchył i przekazanie do ponownego rozpoznania. Oj bardzo się zdziwię...

Powrót