Przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku malzar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malzar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
7 lutego 2000r. wzięlam kredyt którego nie spłaciłam. W sierpnu 2002 roku bank sprzedał kredyt firmie Żagiel która wystąpiła o nakaz i otrzymała go 20 kwietnia 2003r. Komornik umorzył sprawę w 2004roku. Dzisiaj komornik zablokował moje konto i pobrał 8000zł plus odsetki na łączną kwotę 27000zł. Ja od 2002 roku nie mieszkam pod adresem na który przychodziły powiadomienia a mieszkanie w którym byłam zameldowana zostało chwilę potem sprzedane. Moje pytanie brzmi: Czy mogę wystąpić o przywrócenie terminu i anulowanie odsetek które zostały naliczane nie z mojej winy ponieważ nie miałam pojęcia o korespondencji oraz o całej sprawie. I jak to zrobić. I pytanie drugie czy sam dług nie jest czasami przedawniony?
Dziękuję za pomoc.

Na wszystkie Twoje pytania odpowiedzi na tym forum padły milion pięcset razy.

Dług jeśli jest przedawniony, to tylko w częsci dotyczącej odsetek.

Musisz wnieść pozew z art. 840 kpc wraz z wnioskiem o zabezpieczenie poprzez wstrzymanie egzekucji w części dotyczącej odsetk (przedawnione są z zachowaniem 3 lat przed złożeniem wniosku egzekucyjnego)

Czy mogę poprosić o jakiś wzór tego pisma?

rafal_26 napisał:
Dług jeśli jest przedawniony, to tylko w częsci dotyczącej odsetek.
a co jeśli komornik umorzył w styczniu/lutym 2004, a dopiero teraz na nowo post. egz. zostało wszczęte?

Założyłem, że wierzyciel pilnował terminów, ale masz marianie rację, trzeba się skupić na dokładnych datach.

Tyle, że jak widać po userce, ona oczekuje, że wszystko za nią zrobimy, a i tak pewnie myśli że to będzie (wniesienie sprawy) darmowe i samo się poprowadzi.

Znając takie osoby (które w ogóle nie mają determinacji do samodzielnego szperania), wysyłam je do kolegów po fachu w realu (zazwyczaj).

malzar napisał:
Czy mogę poprosić o jakiś wzór tego pisma?

Jak napisał Rafał możemy nakierować i doradzić co możesz zrobić, ale nikt tu nie zrobi tego za Ciebie, temat wiele razy poruszany na forum, trzeba trochę wysiłku włożyć i poszukać.

Powrót