przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku manolo111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

manolo111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam następującą sytuację i zastanawiam się, czy mogę podnieść zarzut przedawnienia. Opiszę jak to wyglądało w czasie:
1.2009 - biorę pożyczkę w firmie X
1.2011 - firma X wypowiada mi umowę (brak spłat 3 rat)
5.2011 - sprawa w e-sądzie
9.2011 - ugoda z komornikiem - spłata zadłużenia w ratach

w międzyczasie:
06.2011 - firma X sprzedaje dług firmie Y.

10.2011 - 08.2015 - spłacam zadłużenie na rzecz firmy X na konto komornika w ratach miesięcznych.

01.2015 - kontaktuję się z komornikiem w sprawie zadłużenia. Otrzymuję informację o pozostałej kwocie do spłaty
08.2015 - kontaktuję się z firmą X (która wg mojej wiedzy jest wierzycielem) w sprawie ugody i otrzymuję informację, że dług został sprzedany firmie Y.
Otrzymuję pismo od firmy Y z informacją, że teraz to ta firma jest wierzycielem.
Otrzymuję pismo od komornika, że wierzycielem jest teraz firma Y

Moje pytanie brzmi:
czy firma Y, nie kontaktując się, ze mną przez ponad 3 lata (oraz nie widniejąc u komornika, na którego konto spłacałem dług jako wierzyciel) ma prawo wymagać spłaty zadłużenia?
czy firma X miała prawo wymagać ode mnie spłaty zadłużenia po sprzedaży długu? według wiedzy mojej i komornika, to firma X była do 8.2015 wierzycielem.

Dziękuję za odpowiedź

Art. 512 k.c.
Dopóki zbywca nie zawiadomił dłużnika o przelewie, spełnienie świadczenia do rąk poprzedniego wierzyciela ma skutek względem nabywcy, chyba że w chwili spełnienia świadczenia dłużnik wiedział o przelewie. Przepis ten stosuje się odpowiednio do innych czynności prawnych dokonanych między dłużnikiem a poprzednim wierzycielem.

Jeśli zatem nie było poinformowania cię o cesji, twoja spłata bezpośrednio do firmy X uwalnia cię z długu.

Firma Y ma prawo, skoro kupiła. Jednak musi ci wykazać swoje prawo do długu. Aby prowadzić egzekucję, musi uzyskać na siebie klauzulę wykonalności.
Firma X nie ma prawa prowadzić egzekucji po dacie cesji.

I na koniec - roszczenie nie jest przedawnione. Jeśli firma X umorzy egzekucję na wniosek, to przedawniona będzie tylko część odsetek.

amelia2013 napisał:
Firma Y ma prawo, skoro kupiła. Jednak musi ci wykazać swoje prawo do długu. Aby prowadzić egzekucję, musi uzyskać na siebie klauzulę wykonalności.
Firma X nie ma prawa prowadzić egzekucji po dacie cesji.

no właśnie. A jeśli wykazała mi prawo do długu po 4 latach od kupienia. I klauzulę wykonalności też uzyskała 4 lata po cesji?

Czy po cesji, jeśli spłacałem rzekomo na rzecz firmy X to czy ta firma miała prawo naliczać nadal odsetki?
Rozumiem, że dług muszę i tak spłacać ale czy firma Y ma prawo naliczać mi przez te 4 lata takie same odsetki jak firma X? Bo razem z informacją od komornika o przeniesieniu praw na firmę Y (z końca 8.2015) zmieniła się wysokość odsetek na rzecz firmy Y (z 11zł dziennie na niecałe 1zł).

manolo111 napisał:
Czy po cesji, jeśli spłacałem rzekomo na rzecz firmy X to czy ta firma miała prawo naliczać nadal odsetki?
Oczywiście. To nie firmy X i Y wymyślają sobie odsetki, tylko wynikają one z samego prawa, a w Twoim przypadku jeszcze z nakazu zapłaty. Kto je "naliczy" nie ma znaczenia, to "naliczanie" to tylko czynność matematyczna. Odsetki po prostu sobie biegną od dnia wymagalności do chwili aż cała należność zostanie spłacona.

Powrót