Przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku marcinek88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinek88

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Dzień dobry postaram się opisać problem dokładnie

W 2013 roku zostałem skazany przez Sąd Rejonowy w Mieście X Wydział Karny

Dostałem 1000 zł grzywnach oraz 200 zł kosztów sądowych
oraz obowiązek naprawienia szkody w wysokości 35 zł dla 5 osób

Obowiązek naprawienia szkody wykonałem odpowiednie dokumenty okazałem w sekretariacie sądu zgodnie z poleceniem ponieważ nie miałem wtedy stałego adresu pobytu wyrok odbierałem w sekretariacie sądu od tamtego czasu cisza i spokój
o ile dobrze pamiętam grzywnę uiszczałem na przełomie lat 2014-2015 w dwóch ratach nie składałem wniosku o rozłożenie na raty etc.
Mamy rok 2020
Mieszkam na drugim końcu Polski i listonosz mi przynosi wezwanie do uiszczenia kary grzywnej oraz pismo do wezwania do naprawienia szkody

Dokumentów potwierdzających już nie posiadam kilka przeprowadzek rożne rachunki bankowe nawet nie pamiętam gdzie wpłacałem na poczcie czy w banku nie mam zielonego pojęcia

Zatem moje pytanie brzmi czy w takim przypadku nie następuje przedawnienie roszczeń ? chodzi mi o kare grzywnach

Mogę prosić o jakaś podstawę prawną ? i pokierowanie co z tym fantem zrobić

Ostatnia edycja:
Kara się nie przedawniła, natomiast jest to dziwna historia, jeżeli jest to prawda to najłatwiej będzie to wyjaśnić w sądzie.

Pogrzebałem troche i znalazłem następujące przepisy

co do kosztów sądowych art 641 k.p.k

§ Prawo do ściągnięcia zasądzonych kosztów procesu przedawnia się z upływem 3 lat od dnia, kiedy należało je uiścić.

co kary grzywnej to znalazłam następujące przepisy

art 103 k.k.

Przepis prawny:
Nie można wykonać kary, jeżeli od uprawomocnienia się wyroku skazującego upłynęło lat:

1) 30 - w razie skazania na karę pozbawienia wolności przekraczającą 5 lat albo karę surowszą,

2) 15 - w razie skazania na karę pozbawienia wolności nie przekraczającą 5 lat,
3) 10 - w razie skazania na inną karę.

Przepis § 1 pkt. 3 stosuje się odpowiednio do środków karnych wymienionych w art. 39 pkt. 1-4 oraz 6 i 7 Kodeksu karnego; przepis § 1 pkt. 2 stosuje się odpowiednio do środka karnego wymienionego w art. 39 pkt. 5 – artykuł 103 kodeksu karnego.

Upływ określonych w przepisie terminów przedawnienia powoduje, że orzeczonych, lecz jeszcze niewykonanych kar i środków karnych nie można już wykonać. W takim wypadku następuje umorzenie postępowania wykonawczego przez sąd.

Należy podkreślić, że terminy przedawnienia wykonania kary lub środka karnego biegną od daty uprawomocnienia się wyroku, w którym je orzeczono, niezależnie od tego, czy w późniejszym okresie zapadły orzeczenia, które by w jakiś sposób modyfikowały ich wymiar. Do przedawnienia wykonania kary dochodzi, jeżeli od uprawomocnienia się wyroku skazującego upłynęło:

30 lat - w przypadku skazania na karę pozbawienia wolności przekraczającą 5 lat albo karę surowszą,
15 lat - w przypadku skazania na karę pozbawienia wolności nie przekraczającą 5 lat, dotyczy to także środka karnego w postaci naprawienia szkody
10 lat - w przypadku skazania na inną karę, dotyczy to także środków karnych wymienionych w art. 39 pkt. 1-4 (oraz 6 i 7 kodeksu karnego)

Środkami tymi są: pozbawienie praw publicznych, zakaz zajmowania określonego stanowiska, wykonywania określonego zawodu lub prowadzenia określonej działalności gospodarczej, zakaz prowadzenia działalności związanej z wychowaniem, leczeniem, edukacją małoletnich lub z opieką nad nimi, obowiązek powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach, zakaz kontaktowania się z określonymi osobami lub zakaz opuszczania określonego miejsca pobytu bez zgody sądu, zakaz wstępu na imprezę masową, zakaz prowadzenia pojazdów, przepadek, nawiązka, świadczenie pieniężne.

No nic będziemy pisać do sądu o wyjaśnienie całej sytuacji

Powrót