Przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku zlyjot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zlyjot

Użytkownik
Odpowiedzi
181
Witam
Ja w takiej sprawie która ciągnie się od przeszło 20 lat.

1.30-04-2001 nakaz zapłaty
2.11-10-2006 postanowienie sądu o nadanie klauzuli wykonalności także na żonę
3.31-03-2016 umorzenie egzekucji przez komornika
4.24-01-2023 wznowie egzekucji przez innego komornika.

W ciągu tych lat przepisy się zmieniały - czy aby ten dług nie jest już przedawniony ?

Nie jest. Pomiędzy zdarzeniem 2 a 3 było jeszcze wszczęcie egzekucji, które pominęłaś. Ono przerwało bieg przedawnienia po raz kolejny.

To co to znaczy, możesz trochę jaśniej to wytłumaczyć ?

To znaczy że komornik nie może umorzyć egzekucji jeśli nie została wszczęta. To przecież logiczne.

Nie bardzo to rozumie, ale ten nowy komornik posłał do mnie tylko takie dokumenty które zostały przedstawione... poza tymi co mi zajmuje i blokuje.

Staram się zrozumieć, ale naprawdę nie wiem o co Tobie chodzi. Może ktoś inny pomoże.

W sumie to logiczne że skoro dał umorzenie postępowania egzekucyjnego, to musiał najpierw je rozpocząć, a to chyba było na podstawie nakazu zapłaty z 2001 r

Zrozumiałaś. Każda czynność przed sądem czy organem egzekucyjnym przerywa bieg przedawnienia. Dlatego to istotne. W 2018 roku nastąpiła zmiana przepisów w zakresie przedawnienia roszczeń. Dla roszczeń stwierdzonych tytułem sądowym okres ten został skrócony z 10 lat do 6. Z tym że zgodnie z przepisami przejściowymi w 2018 roku należy porównać okres przedawnienia według starych przepisów (10 lat - od dnia do dnia) z nowym okresem 6 letnim (liczonym od końca roku kalendarzowego - czyli od końca 2018 ). Porównujemy oba okresy i przyjmujemy ten krótszy korzystniejszy dla dłużnika. Dla Ciebie korzystniejszy był ten 6 letni (upływał 31.12.2024). Ten bieg przedawnienia został przerwany (wyzerowany) poprzez wszczęcie egzekucji w styczniu 2023. W czasie trwania egzekucji nie biegnie wcale.

Czy umorzenie jest czynnością prawną, czy ostatnie wyegzekwowanie przez komornika pieniędzy ?

Chcę dodać do poprzedniego komentarza to że komornik ostatnie pieniądze przed umorzeniem egzekucji wyegzekwował w 2011r

Fakt wyegzekwowania czegokolwiek nie ma znaczenia. Nie umorzenie, a złożenie wniosku u komornika przerywa bieg terminu przedawnienia. Od momentu prawomocnego umorzenia biegnie on zaś na nowo.

A co z tym przepisem ? 569. § 1. Postępowanie egzekucyjne umarza się z mocy samego prawa, jeżeli wierzyciel w ciągu roku nie popierał egzekucji lub nie żądał podjęcia zawieszonego postępowania.... Skoro umarza się z mocy samego prawa, to powinno się umorzyć w 2012 r, a nie w 2016 tak jak to zrobił komornik

A skąd pomysł, że wierzyciel nie popierał egzekucji albo nie żądał podjęcia zawieszonego postępowania?

Hahaha taki przyszedł mi do głowy - w każdym bądź razie warto to sprawdzić ? i ewentualnie doszukać się jakiś nieprawidłowości które by były na moją korzyść, czyli przedawnienie ?

A co z tym przepisem ? 569. § 1. Postępowanie egzekucyjne umarza się z mocy samego prawa, jeżeli wierzyciel w ciągu roku nie popierał egzekucji lub nie żądał podjęcia zawieszonego postępowania
Skąd wzięłaś ten przepis? Doczytaj dokładnie czego (jakich sytuacji) dotyczy.

w każdym bądź razie warto to sprawdzić ? i ewentualnie doszukać się jakiś nieprawidłowości które by były na moją korzyść, czyli przedawnienie ?
Na dziś bajek starczy.

Ostatnia edycja:
Przepis jest z KPC, i nie wiem co tam jeszcze można doczytać bo są tylko 3 paragrafy, jakby było wszystko dla mnie jasne, to na forum nie było przecież pytań... a o co chodzi z tymi bajkami to także jest dla mnie niezrozumiałe - jednak pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie i próbę wyjaśnienia moich wątpliwości :)

3.31-03-2016 umorzenie egzekucji przez komornika
4.24-01-2023 wznowie egzekucji przez innego komornika.

Roszczenie nie jest przedawnione. Komornik powinien egzekwować kwotę, pozostałą po umorzeniu egzekucji.

Powrót