Przedawniona sprawa rzekomej należności czy nie ?

• Autor wątku Autor wątku Kamil Kowal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil Kowal

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam.

/ Podobno, ale to inna kwestia/-Zamówiłem internetową wizytówkę w Zumi dla swojej firmy 2.5 roku temu, dzisiaj dostałem list o cesji dlugu na firmę windykacyjną. Ile czasu potrzeba na przedawnienie w tym przypadku?

aha, powinienem dostać jakieś pisma od Zumi przedtem?

Bo nic nie dostawałem.

Ile czasu potrzeba na przedawnienie w tym przypadku?
dla roszczen z dzialalnosci gospodarczej (a takie to ydaje sie byc roszczenie) przedawnienie to 3 lata
aha, powinienem dostać jakieś pisma od Zumi przedtem?
czy od zumi czy od firmy windykacyjnej, nie ma to teraz znaczenia... mysle ze mozesz sprawe przeciagac az mina 3 lata - przynajmniej liczyc na to ze mina a w miedzyczasie sprawa nie zostanie skierowana do sadu... w kazdym razie w trakcie biegu przedawnienia nie rb nic z czego mogloby wynikac iz uznajesz fakt istnienia dlugu... a jesli w ogole uwazasz ze niczego nie zamawiales to tak firmie windykacyjnej napisz albo popros o dowody na istnienie wierzytelnosci, czyli jakies ksero zamowienia ktore rzekomo zlozyles

Tylko, że oni mi napisali t.j firma windykacyjna, że mam w 3 dni spłacić dług bo jak nie to oni kierują sprawę do sądu...

Ja na oko wskazuję, że było to 2.5 roku temu bo nic nie wiem.

Od 2.5 roku nie prowadzę już działalności.

ps. a dlaczego nie podciągnać tego pod sprzedaż = 2 lata przedawnienie. Oni mi sprzedali niby usługę...

co do pism, Zumi nie powinno wzywać mnie do zapłaty? Wysłać fakturę ? itp?

mam w 3 dni spłacić dług bo jak nie to oni kierują sprawę do sądu...
no to skieruja albo nie, na to nie mas zbyt duzego wplywu

co do przedawnienia to umowa sprzedazy odpada
Przepis prawny:
Art. 535. Przez umowę sprzedaży sprzedawca zobowiązuje się przenieść na kupującego własność rzeczy i wydać mu rzecz.
nikt na Ciebie nie przeniósł żadnego prawa własności... w mojej ocenie swiadczyl Ci usluge, ale za tomozna zastosowac mysle
Przepis prawny:
Art. 750. Do umów o świadczenie usług, które nie są uregulowane innymi przepisami, stosuje się odpowiednio przepisy o zleceniu.
a przedawnienie przy zleceniu to tez 2 lata... ale od dnia wymagalnosci roszczenia... skoro nie dostales faktury to i tak wymagalnosc nalezy liczyc od najwczesniejszego terminu w ktorym taka faktura moglaby zostac Ci wystawiona

Kamil Kowal napisał:
/ Podobno, ale to inna kwestia/

Jest to kwestia istotna. Przedawnienie, a ściślej skutecznie podniesiony zarzut, obroni Cię przed zasądzeniem, ale nie przed wpisem do rejestru dłużników (chyba że już tam jesteś).

Do KRD wpisał mnie już Onet / Zumi , tak mi powiedzieli, gdy dzisiaj do nich zadzwoniłem.

Oni już umyli ręce, sprzedali dług i chcą zapomnieć o sprawie, ja natomiast nie wiem kto zamawiał tą usługę i czy wogóle ją zamawiał.

Firma findykacyjna musi udzielać mi odpowiedzi na moje pytania, przedstawić zamówienie, fakturę itp. ?

Karol Bartosz: Faktycznie jest to świadczenie usługi... w Onecie mi powiedzieli , że płatność była na październik 2009r wystawiona, więc dwa lata upłyneły...ale... jest to usługa związana z działalnością gospodarczą... jak to rozumieć...?

Słuchaj Rafała_26 odpowiedz na pytanie podobno czy nie podobno :) zamawiałeś czy nie zamawiałeś usługę ?

Kamil Kowal napisał:
jak to rozumieć...?

Tak, jak Ci mój przedmówca napisał, gdyby Ci źle napisał, wówczas bym interweniował. Ergo - nie myśl (nie przetwarzaj informacji na swoją logikę) - stosuj się!

Nie przypominam sobie bym coś zamawiał od nich.

Może to była jakaś " pułapka" internetowa w stylu: dodaj ogłoszenie/ wizytówkę na okres próbny za darmo itd. a potem przeszedłem automatycznie bo nie wycofałem albo nie napisałem do nich listu...? sam nie wiem, nie pamiętam.

aha, pani z Onetu w rozmowie powiedziała nawiasem, że sprzedali dużą ilość takich jak ja w " tym rzucie"...

Będą wesołe miny w wielu domach...

Uważajcie na siebie ludzie...!

ps. nawet nie wiem skąd taka suma: 6.000 zł , drogo jak na wizytówkę z lokalizacją w necie...

Ostatnia edycja:
Powrót