przedawnione kary z MPK

• Autor wątku Autor wątku Gruzin1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gruzin1

Użytkownik
Odpowiedzi
141
Otrzymałem dwa wezwania do zapłaty z firmy windykacyjnej.
1. W listopadzie za mandat za przejazd bez biletu sprzed ponad 10 lat.Nie wiem o jaki środek komunikacji chodzi.
2. Kilka dni temu za przejazdy bez biletu w 2007 roku (MPK).
Nie przypominam sobie żebym dostawał jakieś wezwania do sądu,więc prawdopodobnie żadnych spraw w sądzie nie było.
Co mam zrobić ?
Pisać sprzeciw do firmy windykacyjnej.Jeżeli tak to jaka ma być jego treść?Czy wyrzucić wezwania do kosza i nie przejmować się tym.

Poinformować firmę, że sprawa Ciebie nie dotyczy, a przy okazji roszczenia są przedawnione.

Sprzeciw wnosi się do sądu, a nie do windykacji;D

Dzwoniłem już tam .Powiedzieli mi że sprawy są przedawnione ale nie umorzone.Nie bardzo rozumiem co to znaczy,ale wygląda to na próbę naciągnięcia mnie na zapłatę przedawnionego długu.
W pismach które otrzymałem było coś o komorniku.
Zdaje się że komornik nie ma prawa ściągać przedawnionego długu choć w praktyce być może różnie.

Gruzin1 napisał:
.
Zdaje się że komornik nie ma prawa ściągać przedawnionego długu choć w praktyce być może różnie.

Oczywiście że ma, bo działa na podstawie orzeczenia sądu.

Poczytaj miliony postów o przedawnieniu i oby Ci się więcej nie wydawało...

Co w takim razie należy zrobić gdy przychodzi komornik i próbuje ściągnąć dług , który jest przedawniony?

Jest wiele tematów z problemem "niedoręczony nakaz zapłaty", ale co tak się obudziłeś po kilku miesiącach??!!

Powrót