Przedawniony dlug? + firma windykacyjna + BIK

• Autor wątku Autor wątku dluznik1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dluznik1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich,

W 2005 zaciaglem kredyt na zakup sprzetu ktorego nie splacilem z powodu ciezkiej sytuacji finansowej i wyjazdu za granice. Jak sie okazalo, dlug jest wpisany w BIK. Kontaktowalem sie telefonicznie z bankiem mowiac ze chcialbym splacic zadluzenie w zamian za wyczyszczenie negatywnego wpisu w BIK, nie chce rowniez zeby pozostala informacja ze nie splacalem na czas. Bank powiedzial ze dlugiem zajmuje sie firma windykacyjna (Kancelaria Prawna) do ktorej dostalem numer telefonu po czym doradzono mi ze to z nimi powinienem sie kontaktowac. Dodam ze kredyt byl brany w banku ktory zostal przejety przez Santander Consumer Bank.

Czy ktos moglby mi doradzic w jaki sposob moglbym to uregolowac i wyczyscic niekorzystne wpisy w BIK?

Z gory dziekuje za pomoc.

Ostatnia edycja:
jeśli dług został sprzedany to możliwe że jest przedawniony. a bik wówczas sam się wkrótce wyczyści

Dzieki za odpowiedz.

Ze szczegolowego raportu BIK wynika ze dlug rosl do 31-10-2011, od tamtej pory przestal rosnac. Jesli przez dwa lata nie zostal wymazany to raczej nie moge liczyc ze wkrotce to sie stanie?

dluznik1 napisał:
Dzieki za odpowiedz.

Ze szczegolowego raportu BIK wynika ze dlug rosl do 31-10-2011, od tamtej pory przestal rosnac. Jesli przez dwa lata nie zostal wymazany to raczej nie moge liczyc ze wkrotce to sie stanie?

W BIK widać złą historię kredytową przez 5 lat.
Tylko nie wiem od kiedy dokładnie liczy się ten czas.

Czyli co moge w takiej sytuacji zrobic? Potrzebuje wziasc kredyt hipoteczny na mieszkanie dla mamy ale bez wymazania tych danych w BIK nie ma szans.

Witam!
Przede wszystkim należy wyjaśnić o który rejestr chodzi tzn. BIK czy BIG, bo różne się przewijają w tym wątku. Czym innym bowiem jest Biuro Informacji Kredytowej a czym innym są biura informacji gospodarczej. Ten temat był wielokrotnie poruszany na forum, wystarczy poszukać.
Zaznaczę jedynie, że do BIK'u informacje przekazuje bank a nie firma windykacyjna i jest tam cała pańska historia kredytowa, zarówno "dobra"(za zgodą) jak i "zła".
Jak słusznie zauważył Rafmik, dane przechowywane tam są przez okres 5 lat. Okres ten liczony jest nie od chwili powstania opóźnień w spłacie, tylko od momentu spłaty problematycznego kredytu.

Co zrobić? Najprościej będzie dojść z wierzycielem do porozumienia odnośnie spłaty zadłużenia

Ostatnia edycja:
Na chwile obecna chodzi mi tylko rejestr BIK gdyz tylko ten jest sprawdzany przez banki przed udzieleniem kredytu? Skoro dlug przeszedl na firme windykacyjna to w jaki sposob moge zmusic bank o usuniecie danych na temat dlugu ktorego juz nie ma? Jest taka mozliwosc czy jedynym rozwiazaniem w tym przypadku jest czekanie 5 lat?

Ostatnia edycja:
Banku do usunięcia negatywnych wpisów z Biku nie zmusisz, zwłaszcza, że go nie spłaciłeś i w rezultacie bank sprzedał dług za marne grosze FW. Teraz mozesz się spodziewać sądowego nakazu zapłaty ze strony FW, możesz wnieść sprzeciw i powołać się na zarzut przedawnienia.

Nawet w przypadku jego splaty? Mam rozumiec ze jestem w sytuacji bez wyjscia i bede musial przeczekac 5 lat zanim bede mogl sie ubiegac o kredyt hipoteczny? Kolejna sprawa, te 5 lat od kiedy jest liczone? Od daty sprzedania dlugu? Minelo juz ponad 8 lat i nie chce zeby to sie za mna ciagnelo, tym bardziej z powodu malego dlugu w wysokosci 373zl ktory przez caly ten czas urosl do 780zl.

Możesz próbować wymazać ten wpis teraz ale tylko o dobrej woli banku będzie zalezało czy go usuną, bo jeśli dlug został sprzedany to bankowi nic już nie jesteś winien. Wypadałoby jeszcze sprawdzić czy nie jesteś wpisany do Bankowego Rejestru ZBP, bo z tym wpisem na kredyt praktycznie nie ma szans.

vacero napisał:
Możesz próbować wymazać ten wpis teraz ale tylko o dobrej woli banku będzie zalezało czy go usuną, bo jeśli dlug został sprzedany to bankowi nic już nie jesteś winien. Wypadałoby jeszcze sprawdzić czy nie jesteś wpisany do Bankowego Rejestru ZBP, bo z tym wpisem na kredyt praktycznie nie ma szans.

Powoli przestaje to wszystko ogarniac. Ile tych rejestrow jest? BIK, BIG, KRD, ZBP...? Po oplaceniu tych wszystkich rejestrow wyjdzie ze kosztowalo mnie to drozej niz sama splata dlugu :mad: wiesz moze ktore z tych rejestrow sa sprawdzane przez banki w przypadku wniosku o kredyt?

Ostatnia edycja:
BIK, BR ZBP, KRD, BIG InfoMonitor, ERIF. Raz na pół roku we wszystkich rejestrach informacje dostaniesz za darmo i oprócz BR ZBP wszystkie mozesz sparawdzić przez internet

vacero napisał:
BIK, BR ZBP, KRD, BIG InfoMonitor, ERIF. Raz na pół roku we wszystkich rejestrach informacje dostaniesz za darmo i oprócz BR ZBP wszystkie mozesz sparawdzić przez internet

Masakra! Niestety KRD nie jest platne, wymagana jest oplata w wysokosci 13zl na miesiac :( musze jeszcze sprawdzic ERIF eh :( dzieki za pomoc, jestem wdzieczny.

vacero napisał:
jesli nigdy nie sprawdzałeś w krd to pierwsze sprawdzenie siebie na pewno masz za darmo

Niestety przy zakladaniu konta nie bylo innej opcji niz zaplacic 13zl wiec zaplacilem. Oczekuje teraz na weryfikacje danych ze wszystkich rejestrow. Bardzo mnie ciekawi czy cos wykaza. Jeszcze raz dziekuje za pomoc.

BIG, ERIF, KRD - przestań się tym przejmować. zdecydowanie wiekszy straszak w pismach windykacji niż realnie to wygląda. ba, poważni windykatorzy tj. tacy którzy klientom realnie odzyskują kasę (z reguły zwykli przedsiębiorcy), a nie korporacje typu kruk, ultimo które skupują pakiety a klientów olewają, rezygnują z abonamentów w takich bazach jako nieskuteczne w ich pracy. banki też tam nie zawsze zaglądają. zwłaszcza że sporo wpisów jest po prostu mylących, niesłusznych i rozmydla całą ideę.
w biurach informacji gospodarczej raz na pół roku masz możliwość bezpłatnej informacji. zerknij z ciekawości co tam jest, wnieś zastrzeżenie itd. wpis z zastrzeżeniem zawsze inaczej wygląda.

w BIK - bo ten ciebie interesuje - figurujesz przez 5 lat od ostatniej aktualizacji. jaki masz ostatni status - sprawdź w linijce statusy - UEEEWWWW3321 lub OWWWW3321. chodzi o tę pierwszą literkę czyli umorzenie bądź odzyskany (E-egzekucja, W-windykacja). jak nie ma U albo O tylko W bądź E to znaczy że bank nie sprzedał do windykacji (stan na dzień ostatniej aktualizacji). posprawdzaj i daj cynk. pzdr

Powrót