Przedawniony dług i uprawomocnienie nakazu zapłaty. POMOCY.

• Autor wątku Autor wątku Kati1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kati1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jeżeli powieliłam temat to bardzo przepraszam, ale nie mogę się dokopać do potrzebnych dla mnie informacji. Zacznę od początku w ubiegłym roku(2012)do zakładu pracy męża przysło pismo od komornika o zajęciu wynagrodzenia. Jakoś było ciężko ale w tym miesiącu sciągneli ostatnią ratę. Łączne zadłużenie było na 8 tys. Pod koniec stycznia 2013r przyszło do zakładu pracy 3 razy zajęcie wynagrodzenia od trzech różnych wierzycieli, ale od jednego komornika. Załamałam się na dobre. Nie wiedziałam, że mamy prawo do złożenia przed sądem o" przedawnienie długu". Tak jak już wcześniej pisałam pod koniec stycznia dostaliśmy wszystkie nakazy, a już jeden komornik nam siedział na pensji, więc następny ustawił sie w kolejce do sciągnięcia długu. Moje pytanie brzmi czy mamy jakąś szanse o wstrzymanie egzekucji komorniczej i zlożenie w sądzie o przedawnienie długów??????Czy te nakazy już się uprawomocniły i nie ma szans na przedawnienie????? Wszystkie zadłużenia są z 2008 i 2009r. A jedno jest wykupione przez firmę windykacyjną a nakaz zapłaty wydany przez Sad Rejonowy w Lublinie z 2012r. Czy mamy jakieś szanse o przedawnienie??? Brakuje mi już sił ledwo wiąże koniec z końcem, chętnie wynajełabym jakiegoś radce prawnego za niewielkie pieniądze, żeby mi pomógł i żeby ten koszmar już się skończył. Bardzo proszę o jakieś rady. Pozdrawiam K.

Jeżeli nakazy zapłaty uprawomocniły się (nie zostały zaskarżone sprzeciwem/zarzutami w terminie 14 dni od ich doręczenia) to niestety nic nie można zrobić. Przedawnienie sąd bada tylko na zarzut.

Niestety jak pisze przedmówca jeśli nie zareagowaliście szybko - zaraz po otrzymaniu nakazów zapłaty lub jeśli ich nie było po informacji o zajęciu wynagrodzenia to teraz po czasie dłuższym szans na "odręcenie" sprawy nie ma.

To co pozostaje mi zrobić?????? Dogadać się z komornikiem czy tam z wierzycielem???? Czy pojdą mi chociaż na reke i umorzą mi odsetki??? Czy musze napisać jakieś urzedowe pismo czy wystrczy prośba o umorzenie??? Czy mogę coś jeszcze zrobić, żeby zeszli nam z pensji i mogła płacić do reki komornikowi czy wierzycielowi????????????????? DZięuje Wam za odpowiedzi:)

Dogadać się z wierzycielem. Komornik działa na wniosek wierzyciela i nie ma możliwości decydowania o egzekwowanym świadczeniu.

Powrót