Przede mną ciężka sprawa, proszę o wskazówki

• Autor wątku Autor wątku Yoschi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

Yoschi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich i uprzejmie proszę o wskazówki w nadchodzącej sprawie spadkowej.
Jestem młodszym z dwóch synów zmarłego ojca. Przyrodni brat jest synem z pierwszego i jedynego małżeństwa ojca.
Ojciec w testamencie powołał do spadku przyrodniego brata i swoją żonę, a matkę brata. Ja zostałem wydziedziczony, w tym z prawa do zachowku, z czym nie mam specjalnie problemu.
Przyrodni brat ma dwoje dzieci, ja mam jedno dziecko.
Moje rozumienie jest takie, że teoretycznie mojej małoletniej córce mógłby należeć się zachowek od żony ojca i przyrodniego brata, solidarnie, w wysokości 2/3 trzeciej części spadku.
Za kilka tygodni odbędzie się posiedzenie w tej sprawie, o czym zostałem zawiadomiony przez sąd. Wydaje mi się, że to takie posiedzenie wstępne, a nie proces. W związku z tym chciałbym się dowiedzieć następujących rzeczy, przy założeniu, że mojej córce wyżej wymieniony zachowek się należy:
1. Czy sąd orzekając o podziale spadku (zakładam, że będzie to orzeczenie po połowie dla żony ojca i dla przyrodniego brata) orzeka również o prawie do zachowku dla mojej córki, czy muszę zakładać zupełnie nową sprawę z powództwa cywilnego mając postanowienie w ręku?
2. Załóżmy, że żona ojca i przyrodni brat odrzucą spadek. W tej sytuacji będą zapewne dziedziczyć dzieci brata, które również są małoletnie. Czy pomiędzy małoletnimi również funkcjonuje prawo do zachowku i jak takiego dochodzić?
3. Czy na takim posiedzeniu brat i żona ojca muszą ujawnić, co jest w masie spadkowej, pod rygorem odpowiedzialności karnej?

Z góry dziękuję.

Yoschi napisał:
orzeka również o prawie do zachowku dla mojej córki, czy muszę zakładać zupełnie nową sprawę z powództwa cywilnego mając postanowienie w ręku?
Jeśli obecna sprawa, to sprawa o stwierdzenie nabycia spadku ("Ns"), to na niej Sąd wyda "jedynie" postanowienie o tym kto i w jakich udziałach dziedziczy, czyli zapewne żona i syn po połowie.

Sprawa o zachowek, to odrębne postępowanie ("C") i należy złożyć w tym zakresie pozew. Wcześniej jednak wskazane jest przedsądowe wezwanie do zapłaty zachowku na rzecz Twojej córki.

Yoschi napisał:
Załóżmy, że żona ojca i przyrodni brat odrzucą spadek. W tej sytuacji będą zapewne dziedziczyć dzieci brata
Zakładam, że od śmierci ojca nie minęło jeszcze 6 m-cy (jeśli minęło, to spadku już się nie odrzuci), w tej sytuacji jeśli żona i syn odrzucą spadek z testamentu, to będzie miało miejsce dziedziczenie ustawowe, a to zasadniczo nie zmienia ich sytuacji wobec Twojego wydziedziczenia, bo i tak dziedziczyliby ustawowo po połowie.
Jeśli żona ojca i brat odrzuciliby spadek zarówno z testamentu jak i z ustawy, to w takiej sytuacji ustawowo dziedziczyłyby dzieci brata (po 1/4) i Twoja córka (w 1/2).

Yoschi napisał:
Czy na takim posiedzeniu brat i żona ojca muszą ujawnić, co jest w masie spadkowej, pod rygorem odpowiedzialności karnej?
Nie, nie muszą nic ujawniać na sprawie spadkowej w przedmiocie masy spadkowej - ani z rygorem ani bez rygoru.
W sprawie o zachowek również Ty musisz w imieniu córki oszacować roszczenie uzasadniając dlaczego takiej wysokości a nie innej. Oni albo się zgodzą, albo nie, ale to Ty musisz udowodnić zasadność takiej a nie innej kwoty.

Yoschi napisał:
1. Czy sąd orzekając o podziale spadku (zakładam, że będzie to orzeczenie po połowie dla żony ojca i dla przyrodniego brata) orzeka również o prawie do zachowku dla mojej córki, czy muszę zakładać zupełnie nową sprawę z powództwa cywilnego mając postanowienie w ręku?

Oddzielna sprawa poprzedzona wezwaniem do zapłaty.

Yoschi napisał:
2. Załóżmy, że żona ojca i przyrodni brat odrzucą spadek. W tej sytuacji będą zapewne dziedziczyć dzieci brata, które również są małoletnie. Czy pomiędzy małoletnimi również funkcjonuje prawo do zachowku i jak takiego dochodzić?

Oczywiście. Na przykład Pan jako przedstawiciel ustawowy uprawnionego do zachowku pozywa małoletniego spadkobiercę reprezentowanego przez przedstawiciela ustawowego. Pamiętajmy, że odpowiedzialność małoletniego za zachowek może być ograniczona gdyż małoletni dziedziczą z dobrodziejstwem intwentarza a zachowek jest długiem spadkowym.

Yoschi napisał:
3. Czy na takim posiedzeniu brat i żona ojca muszą ujawnić, co jest w masie spadkowej, pod rygorem odpowiedzialności karnej?

Nie jest to przedmiotem postępowania o stwierdzenie nabycia spadku. W toku tego postępowania składa się zapewnienie spadkowe ale nie obejmuje ono składu spadku.

Yoschi napisał:
Jestem młodszym z dwóch synów zmarłego ojca. Przyrodni brat jest synem z pierwszego i jedynego małżeństwa ojca.
Rozumiem że żona Twojego biologicznego ojca nie rozwiodła się z nim ani nie była z nim w separacji orzeczonej przez sąd?

Powrót