Przedłużenie renty do zakończenia studiów

• Autor wątku Autor wątku jagusia123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagusia123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam

Wiem że jesli sie studiuje na ostatnim roku i w tym czasie ukonczy 25 lat to renta zostaje przedłużona do zakonczenia studiów czyli do czerwca

Ukonczyłam studia licencjackie 2 lata temu - potem uczęszczałam na kurs i od pazdziernika 2008 rozpocznę studia magisterskie trwające 2 lata. Na drugim roku w listopadzie ukończę 25 lat. Czy w takim wypadku równiez renta zostanie mi przedłuzona do czerwca? Czy tylko wtedy gdy się studiuje 5 lat bez przerwy?

Dzięki :-)

Art. 68 ustawy o emeryturach i rentach z FUS
Dzieci mają prawo do renty rodzinnej m. in.
do ukończenia nauki w szkole, jeżeli przekroczyły 16 lat życia, nie dłużej jednak niż do osiągnięcia 25 lat życia
Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

zus pewnie odmówi - sadzie też możesz przegrać, bo była przerwa miedzy studiami licencjackimi a magisterskimi.

Wyrok Sądu Apelacyjnego w Białymstoku z dnia 18 lutego 2003 r.
III AUa 1550/2002
"Studia licencjackie i bezpośrednie studia magisterskie w tej samej szkole wyższej stanowią jedne studia wyższe, przez co ukończenie przez studenta 25 lat życia na ostatnim roku takich studiów uprawnia go do renty rodzinnej zgodnie z przepisem art. 68 ust. 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. 1998 r. Nr 162 poz. 1118 ze zm.)."

W Tym samym czasie zaczełam studia na dwóch kierunkach (w 2002/2003) jednym z nich była filologia angielska , obroniłam się na jednym kierunku (magistra) w czerwcu 2007 i odrazu podjełm sutia uzupełniające na filologii angielskiej, wypłacanie renty przedłużono mi do ukończenia 25 roku życia. Gdy do tego doszło byłam na drugim rok studiów uzupełniających - filolofia angielska, powołałam się więc na art. 68 ust.2 z 17 grudnia.... o przedłużenie otrzymywania renty do zakończenie tego roku studiów ( podałam wstę pną datę ich ukończenia czerwiec 2009). W końcu sprawa trafiła do Sądu pracy. Czy słuszność leży po mojej stronie czy po stronie ZUs
Zus twierdzi że mam już obronionego magistra więc nie przysługuje mi renta
- proszę o odpowiedź

Powrót