przedłużenie stażu a dni wolne

• Autor wątku Autor wątku happy6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

happy6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Jestem na 3 miesięcznym stażu, 2 października kończy mi się umowa. Pracodawca chce mi przedłużyć staż o kolejne 3 miesiące.
Mam takie pytanie, czy muszę wykorzystać do końca września dni wolne czy przejdą one na kolejny okres kiedy staż zostanie przedłużony.
Wiadomo będę podpisywać kolejną umowę od 3 października do 2 grudnia na tym samym stanowisku.

Jeśli mówimy o stażu organizowanym za pośrednictwem PUP, to niewykorzystane dni wolne w przypadku przedłużenia stażu będzie można wykorzystać później. Na pewno nie przepadną, ale musisz je wykorzystać przed zakończeniem stażu.
Żadnej nowej umowy nie będziesz podpisywać (tak jak i nie zawierałaś tej pierwszej - to pracodawca podpisuje umowę, a twoim dokumentem jest skierowanie do odbycia stażu), po prostu zostaniesz pismem poinformowana o przedłużeniu okresu odbywania stażu.

Tak to jest staż zorganizowany prze PUP, on właśnie jest moim pracodawcą. Jak szłam na staż podpisywałam tylko oświadczenie do odbycia stażu. (gdzie mam go odbywać, w jakim dziale i na jaki okres oraz wypisane miałam obowiazki)

Niektórzy ludzie mnie straszą, że jak nie wykorzystam teraz tych dni wolnych to przy kolejnym przedłużeniu je stracę, bo wg nich to jest nowa umowa juz będzie czyli to oświadczenie.
Ale z drugiej strony to będzie ciąg stażu, jeśli mi przedłużą. Przecież nie będe mieć przerwy, tylko jak skończę staż 2 października to 3 znów wrócę do pracy (jeśli podpisze dzień wcześniej oświadczenie o przedłużenie) a to samo stanowisko nadal będe miała, nic się nei zmieni.
No chyba że PUP kasy nie będzie miał to wiadomo wtedy wszystko przepadnie.

Niektórzy ludzie mnie straszą, że jak nie wykorzystam teraz tych dni wolnych to przy kolejnym przedłużeniu je stracę, bo wg nich to jest nowa umowa juz będzie czyli to oświadczenie.
Nie słuchaj ich. Nie jest to żadna nowa umowa, tylko kontynuacja dotychczas zawartej. Poza tym nie ty jesteś jej stroną, tylko PUP i pracodawca.
jak skończę staż 2 października to 3 znów wrócę do pracy (jeśli podpisze dzień wcześniej oświadczenie o przedłużenie)
Nie musisz niczego nowego podpisywać. Wystarczy oficjalna informacja PUP dot. przedłużenia stażu. W/w informacja jest odpowiedzią na twój wniosek/pismo/prośbę i pracodawcy dotycz. przedłużenia stażu.

Powrót