przedłuzenie terminu

• Autor wątku Autor wątku patika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dostałam decyzję odmowna dotyczącą przyznania renty rodzinnej dla mojego dziecka, z powodu nie przedstawienia dowodów które by poswiadczały to iz mój mąż płacił w ostatnim dziesiecioleciu przez łączny okres 5 lat składki, dostałam termin miesiąca na odwqołanie się od decyzji, wystapiłam do ZUS aby wydał mi odpowiednie zaswiadczenia jednak usłyszałam że Pani zrobi to w terminie do 12 grudnia, a mój termin na odwołanie konczy sie 22 listopadaq, czy mogę napisac jakis wniosek o przedłużenie terminu na wniesienie odwłania, czy jest to mozliwe???? Prosze o pomoc

O jakie zaświadczenie wystąpiłaś?
Można złożyć odwołanie w terminie, a potem po uzyskaniu zaświadczenia, czy innego dokumentu, który nie był rozpatrywany w ZUSie można przełożyć go do rozpoznania i wydania decyzji. Jeżeli po rozpatrzeniu nowego dowodu decyzja będzie pozytywna, odwołanie można wycofać jako bezzasadne. Taka mała furtka :)

Dziwne, ZUS zwykle potrzebuje tygodnia na wydanie takowego zaświadczenia . W pilnych przypadkach możliwe jest załatwienie tego "od ręki".
Trzeba było zwrócić się do kierownika działu, lub dyrektora oddziału.
http://e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp?id_profilu=1&pomoc=3&menu=3&id_sprawy=158

Dziesiątki razy występowałem o takowe zaświadczenia, nie zdarzyło się nigdy by ZUS potrzebował więcej niż 7 dni od wpływu wniosku.

Ostatnia edycja:
Powrót