Przedłużenie umowy bez powiadomienia.

• Autor wątku Autor wątku matek33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matek33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.

W pierwszej kolejności przytoczę punkty umowy:

8. Umowa została zawarta na czas ☐ nieokreślony / ☒ określony: ☒ 12 miesięcy, ☐ 24 miesiące liczony od dnia wejścia w życie Umowy. W przypadku Abonenta,
będącego konsumentem, początkowy okres obowiązywania Umowy zawieranej z nim pierwszy raz, nie będzie dłuższy niż 24 miesiące. Opłata abonamentowa jest
naliczana od aktywacji usług, chyba że odrębny Regulamin promocji przewiduje korzystniejsze warunki.

14. Umowa wygasa w przypadku: a) upływu terminu, na który została zawarta (dotyczy umów, których okres obowiązywania nie uległ przedłużeniu na zasadach

określonych w Umowie), rozwiązania za wypowiedzeniem lub w trybie natychmiastowym, b) utraty przez Dostawcę Usług zdolności do prowadzenia działalności
telekomunikacyjnej, c) śmierci Abonenta będącego osobą fizyczną, o ile jego prawa i obowiązki nie zostaną przejęte przez małżonka zmarłego Abonenta,
zamieszkującego w Lokalu, który zgodnie z obowiązującymi przepisami może być uznany za Stronę Umowy, d) rozwiązania, likwidacji itp. Dostawcy Usług lub
Abonenta niebędącego osobą fizyczną,

15. Wygaśnięcie Umowy powoduje natychmiastowe zaprzestanie świadczenia Usług na rzecz Abonenta.16. Umowa Abonencka zawarta na czas określony po upływie terminu obowiązywania ulega przedłużeniu na czas nieokreślony, o ile Abonent nie złoży
oświadczenia woli o braku chęci przedłużenia Umowy w terminie do 30 dni przed upływem terminu obowiązywania tej Umowy. Z chwilą przedłużenia Umowy na
czas nieokreślony Abonent zobowiązany będzie do uiszczania opłat abonamentowych zgodnie z Cennikiem obowiązującym w dniu zawarcia Umowy. Zmiana
Cennika, w trakcie obowiązywania Umowy, rodzi skutki wskazane w Regulaminie.

17. W przypadku gdy umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawarta na czas określony uległa automatycznemu przedłużeniu na czas nieokreślony po
okresie jej obowiązywania, Abonentowi przysługuje prawo do jej wypowiedzenia w każdym czasie z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia. W
okresie wypowiedzenia Abonent ponosi jedynie koszty świadczenia usług telekomunikacyjnych objętych Umową. Przed automatycznym przedłużeniem Umowy,
Dostawca usług informuje Abonenta w sposób jasny i zrozumiały na trwałym nośniku, w terminie nie później niż 30 dni przed upływem okresu, na jaki Umowa
została zawarta, o automatycznym przedłużeniu Umowy, sposobach jej rozwiązania, a także najkorzystniejszych oferowanych przez siebie pakietach taryfowych.

Sprawa wygląda następująco:
Chodzi o dostarczanie usług internetowych.

3 miesiące przed zakończeniem okresu 12 miesięcy, poinformowałem telefonicznie, że nie będę już korzystał z usługi i zaproponowano mi po prostu, że sobie powiedzmy zapiszą informacje i, żebym poczekal do końca Umowy, bo jakbym chciał zerwać umowę wcześniej to są kary umowne i tak też zrobiłem. Po czasie dostałem wiadomość, że mam nie opłacony rachunek, więc zDzwoniłem, że już nie chciałem korzystać z usług, zalecano mi poczekać do końca Umowy i sprawa miała być załatwiona, ale osoba z którą rozmawiałem nie ma takiej informacji i zgodnie z regulaminem, umowa została przedłużona na czas nieokreślony ( wraz z tym został podniesiony abonament).
Przegrzebałem maila jak i smsy od dostawcy ( ponieważ w taki sposób dostawałem od nich wiadomości) I nie zostałem wcześniej poinformowany o kończącej się umowie na czas określony. Czy jeśli nie będą również mieli u siebie dowodów na powiadomienie mnie ( tak jak jest to opisane w punkcie 17) to czy mogę
Się powołać na nie dopełnienie warunków umowy i anulację rachunków po okresie Umowy?
Nie mają nagrywanych rozmów bo chciałem poprosić o odtworzenie pierwszej rozmowy z rezygnacja.

Czy wgl taka praktyka jest legalna skoro nie podpisywałem żadnych dokumentów związanych z umową na czas nieokreślony? ( to już tak z ciekawości)

Ogólnie żałuję, że zaufałem na słowo i sam ze swojej strony nie napisałem chcoażby maila z rezygnacją na potwierdzenie rozmowy tylko zostawiłem to " na gębe". Nauczka na przyszłość.

Powrót