Przedłużenie umowy do dnia porodu na l4

• Autor wątku Autor wątku emich
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emich

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , jestem w 9 tygodniu ciąży za tydzień kończy mi się umowa a czytam że przedłużenie z automatu jest dopiero gdy po 12 tygodniu umowa się kończy. Umowę miałam na 6 miesięcy, aktualnie leżę w szpitalu i wiem że do pracy wrócę dopiero jak dziecko do żłobka pójdzie. Czy będąc na L4 pracodawca w tej sytuacji będzie miał obowiązek przedłużyć umowę czy też może wygasnąć

Jeżeli umowa wg okresu na jaki została zawarta skończy się przed ukończeniem 3 miesiąca ciąży to się po prostu rozwiązuje bez obowiązku jej przedłużania (art. 177§3)

To prawda. Tylko w przypadku, gdy umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. W takim przypadku Twoja umowa się nie przedłuży.
Pamiętaj, że nie masz obowiązku informowania pracodawcy o ciąży zanim sam nie przedłuży Ci umowy. Jednak w tym przypadku ze względu na zwolnienie lekarskie, które wpłynie do pracodawcy może wiedzieć, jaki jest powód zwolnienia.

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety widzę że to sytuacja z tych beznadziejnych

Powrót