Przedłużenie umowy OC bez kontaktu miesiąc przed jej końcem.

• Autor wątku Autor wątku b0fh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b0fh

Stały bywalec
Odpowiedzi
783
Dziś podczas wizyty u agenta ubezpieczeniowego dowiedziałem się, że przedłużyłem umowę na OC 11.07 ?!?, której termin wygaśnięcia mija 10.08.

Z tego co udało mi się ustalić, umowę przedłużył bez żadnego kontaktu ze mną inny agent posiadający umowę z moim obecnym ubezpieczycielem.

Domyślam się, że dane żadne nie wyciekły i są one dostępne w kręgu agentów współpracujących z ubezpieczalnią, ale co z przedłużeniem jej bez wiedzy klienta.

Nie jest to praktyka w mojej ocenie uczciwa i chciałbym zgłosić to ewidentne nadużycie, tylko gdzie ? :(

Ps. kontaktowałem się z ubezpieczycielem, który mówiąc kolokwialnie "olał" takie praktyki swoich przedstawicieli. Więc raczej u niego nie ma co szukać wsparcia.

skoro nie mają tak naprawdę żadnego potwierdzenia Twojej woli przedłużenia OC, a termin jeszcze nie minął, to po prostu złóż pismo z wypowiedzeniem i możesz zawrzeć nową umowę z innym ubezpieczycielem...

Nadal nie wiem co zrobić ze sfałszowaną polisą.
Udało mi się namierzyć agencję i nazwisko agenta, z którym rzekomo zawarłem polisę.
Nie wiem teraz prokuratura z art. 270 kk. ?
Nie mam polisy, czekam na kopię od ubezpieczyciela by sprawdzić czy ją podpisano "w moim imieniu".

Powrót