Przedłużenie zasiłku dla bezrobotnych po urodzeniu dziecka

• Autor wątku Autor wątku lukasekb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasekb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam pytanie dotyczące zasiłku dla bezrobotnych. Moja żona w tym miesiącu pobiera ostatni zasiłek, a pierwszego lipca ma termin porodu. Czy w zwiazku z powyższym przysługuje jej przedłużanie okresu wypłacania zasiłku i przez jaki okres?
Dziękuję za odpowiedź.

Witam,

jak zatem odniesie się Pan do tego :

Zasiłek dla bezrobotnych - Powiatowy Urząd Pracy w Gdańsku - oferty pracy, staże, dofinansowania dla pracodawców.
Zasiłek dla bezrobotnych w ciąży | abcZdrowie.pl

oraz do tego co mówi ustawa z dn 20 kwietnia 2004 art. 73 punkt 3 ?

Moje pytanie bierze się stąd, że otrzymuję sprzeczne informacje i nie wiem jak się do tego odnieść.
2 dni temu żona pytała o to pracownika UP w dziale zasiłków otrzymała odpowiedź, że przedłużenie nie istnieje coś takiego.
Dziś po rozmowie z innym pracownikiem UP otrzymałem odpowiedź ,że jednak przysługuje.

Ostatnia edycja:
W jakim dokładnie okresie zgodnie z decyzją PUP został przyznany zasiłek dla bezrobotnych? Chodzi mi o daty od... do...

Od 16.01.2014 do 15.07.2014.
Termin porodu ok 01.07.2014

"W razie urodzenia dziecka przez kobietę pobierającą zasiłek w okresie, o którym mowa w ust. 1, lub w ciągu miesiąca po jego zakończeniu, okres ten ulega przedłużeniu o czas, przez który przysługiwałby jej, zgodnie z odrębnymi przepisami, zasiłek macierzyński" - art. 73 ust. 3 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. W tej sytuacji żonie zostanie okres zasiłku przedłużony.

Powrót