Przedłużona umowa z operatorem, cz da się odstąpić?

• Autor wątku Autor wątku muny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Chciałem Was zapytać o możliwość odstąpienia od umowy.
Sytuacja jest następująca:
Mam obecnie ważną umowę z operatorem T-Mobile. Umowa kończyła by się w lipcu roku 2016. Niestety rozleciał mi się stary telefon i postanowiłem przedłużyć umowę o kolejne dwa lata.
Kurier przywiózł paczkę w dniu 14-08 i wtedy też przy nim podpisałem umowę. Wraz z umową otrzymałem paczkę z telefonem.
Obecnie jednak dostałem lepszą ofertę z innej sieci, przez zwykły zbieg okoliczności i chciałbym odstąpić od tej umowy, którą podpisałem w poniedziałek.
Wydawało mi się, że mam na to 10 dni.
W umowie mam zawarty zapis, że operator rozpocznie świadczenie usług w oparciu o umowę w terminie 10 dni od jej zawarcia.
Zadzwoniłem do swojego operatora i konsultant stwierdził, że nie mogę odstąpić, ponieważ wybrałem ofertę z telefonem.
Gdyby była to opcja bez telefonu to mógłbym odstąpić od takiej umowy.
Niestety nie mogę się dowiedzieć nic w żadnej organizacji praw konsumenta, bo ta umowa jest na firmę.
Pomóżcie proszę.

Znalazłem coś takiego:

Pkt. 9
Tryb i warunki dokonywania zmian uowy

9.2.4
Abonentowi przysługuje prawo odstąpienia od dokonanej w powyższy sposób zmiany warunków Umowy, bez podania przyczyn, przez złożenie stosownego oświadczenia w formie pisemnej w terminie 14 dni od dnia otrzymania potwierdzenia. do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem na adres Operatora. Abonentowi nie przysługuje prawo odstąpienia od dokonanej zmiany warunków Umowu, jeśli Operator, za zgodą Abonenta, rozpoczął świadczenie usług zgodnie ze zmienionymi warunkami umowy.

Z tego co rozumiem mogę odstąpić, ale jeśli Operator nie zmienił warunków korzystania z usługi. Otóż potwierdzenie sms-em już dostałem, więc co nie mogę jednak odstąpić?

To jeszcze chciałem zapytać o tego sms'a potwierdzającego. Otrzymałem jedynie coś takiego:
Twój limit danych został zwiększony do 4GB.

To jest treść całego sms'a. Zatem może nie ma tutaj jeszcze informacji o potwierdzeniu przedłużenia umowy?
Czy jest szansa, że mogę jednak odstąpić od umowy?
A jak to się ma, że ja powinienem wyrazić zgodę na zmianę warunków umowy? CZy to jest dzień kiedy podpisałem przy kurierze papiery?

Powrót