Przedmiot niezamówiony - obowiązki kupującego

• Autor wątku Autor wątku Mister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mister

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
zamówiłem w sklepie na allegro soki wyciskane, a otrzymałem syropy o zupełnie innej specyfikacji. Sklep stoi na stanowisku, że jestem zobowiązany do odesłania tych syropów i dopiero wtedy prześle mi te soki, które były przedmiotem umowy. Nie spodobało mi się podejście sklepu, bo wina moim zdaniem leży całkowicie po ich stronie, więc odstąpiłem od umowy zakupu tych soków, żądając ceny zakupu i poinformowałem sklep, że syropy stoją nienaruszone do ich dyspozycji, żeby przysłali kuriera, pracownika, itp. to im je zwrócę.
Po założeniem sporu pracownik allegro zasugerował, abym złożył reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową, jednak mam poważne wątpliwości czy zamawiając, np. rower a otrzymując hulajnogę mamy do czynienia z niezgodnością towaru z umową czy jednak otrzymaniem towaru niezamówionego? Nie chce mi się wierzyć w pomyłkę sklepu, sok i syrop różnią się całkowicie kształtem butelki, pojemnością, etykietą i oczywiście składem i ceną. Nie wiem już po której stronie leży racja?

Nie wiem już po której stronie leży racja?
Za dużo kombinujesz. Skoro już korzystasz z niezgodności z umową (rękojmi) to chociaż zapoznaj się z art. 561[2] kc.

Powrót