Przedmiot wirtualny nagrodą rzeczową?

• Autor wątku Autor wątku pablo123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablo123

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam serdecznie.
Mam w planach otwarcie strony www, na której użytkownicy po doładowaniu swoje konta na stronie, mogliby otwierać wirtualne skrzynki, z których mogliby otrzymać przedmioty do gry. Mianowicie do CS:GO. Losowanie przedmiotu ze skrzynki wykonywałby skrypt. Do rzeczy.
Mam wątpliwości czy moja strona nie jest wtedy loterią, na którą trzeba mieć zgodę ministerstwa finansów. Dwie podobne strony działają już w internecie i po konsultacji z właścicielami dowiedziałem się, że nie mają oni takich zgód, ponieważ przedmioty w grze nie zaliczają się do nagród rzeczowych.
1. Grami losowymi są gry o wygrane pieniężne lub rzeczowe, których wynik w
szczególności zależy od przypadku, a warunki gry określa regulamin.

Cytat z ustawy o grach hazardowych. Rozumiem, że muszą być spełnione wszystkie warunki tej ustawy, aby moja strona była loterią tak? Jeśli tak, to u mnie wynik zależy od przypadku, warunki określa regulamin, lecz czy moja wygrana zalicza się do nagrody rzeczowej?
Przedmioty w grze można zakupić na stronie twórcy gry. Można nimi handlować na rynku społeczności tej gry, ale pieniądze które otrzymamy są również na naszym koncie do wydania tylko na platformie steam, więc nie mają one do końca wartości w świecie "realnym". Tak samo jak przedmioty.
Bardzo proszę o pomoc.

Ogólnie, przedmiot wirtualny nie może być nagrodą rzeczową. W orzecznictwie nie znalazłem nigdzie takiej wzmianki, ustawy również wskazują jednoznaczne, że przedmiot wirtualny nie jest rzeczą.

Tym bardziej, że w wypadku gry CS:GO z tego co mi wiadomo (niestety jej nie posiadam, więc nie przeczytam regulaminu) przedmioty nie stanowią Twojej własności, a to z kolei warunkuje, że nie można tego uznać za hazard.

Więc nie, w rozumieniu ustawy nie będzie to gra losowa zabroniona ustawą "hazardową".

Tak, ma Pan rację. Przedmioty są własnością Valve.
Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc!

Po pewnym czasie i po wgłębieniu się w ustawę znalazłem jeszcze pewien punkt.

5. Grami na automatach są także gry na urządzeniach mechanicznych, elektromechanicznych
lub elektronicznych, w tym komputerowych, organizowane w celach
komercyjnych, w których grający nie ma możliwości uzyskania wygranej
pieniężnej lub rzeczowej, ale gra ma charakter losowy.

Czy w tym przypadku moja strona nie jest taką grą na automatach? Czy strona internetowa "łapie się" do tego punktu? Ustaliliśmy, że skin nie jest nagrodą, więc tutaj to się zgadza. Tylko czy reszta również się zgadza?

Nie podpadnie, nie ma realnych pieniędzy do wygrania.

Tak, rozumiem. Aczkolwiek w zacytowanym fragmencie jest wzmianka o tym, że grą hazardową jest opisane działanie, a wygraną NIE jest ani nagroda rzeczowa ani pieniężna. I mimo to jest to gra hazardowa. A skin nie zalicza się do żadnej z tych nagród, więc teoretycznie nie wygrywa się nic. Tak jak w cytacie.

Powrót