Przedsądowe wezwanie do zapłaty koleje mazowieckie

• Autor wątku Autor wątku whoooever
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

whoooever

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
15 czerwca br. otrzymałam wezwanie do zapłaty za jazdę bez biletu od renomy - po wejściu do pociągu pierwszymi drzwiami, w pierwszym przedziale pierwszego wagonu, kilka minut po tym jak pociąg ruszył podszedł do mnie pan z renomy prosząc o bilet, powiedziałam mu, że nie zdążyłam kupić, bo kierownik pociągu jeszcze nie przyszedł. moje wytłumaczenia oczywiście niczego nie zdziałały, jednak pan był na tyle życzliwy(?) i na "mandacie" umieścił adnotację, że przebywałam w pierwszym przedziale pierwszego wagonu i miałam gotówkę na zakup biletu. oczywiście od razu wysłałam odwołanie do KM, jednak otrzymałam odmowę jej przyjęcia... po jakimś czasie dostałam pismo, które informowało o tym, że odwołanie zostało odrzucone i jeśli w ciągu 7 dni dokonam opłaty to będzie ona wynosiła ok 160 złotych, a jeśli nie to 195,17zł. pismo zignorowałam, co jakiś czas dostałam kolejne i dziś następne - przedsądowe wezwanie do zapłaty...
Jak mam na to zareagować? Dodam, iż mam 19 lat, uczę się zaocznie i nie posiadam własnych dochodów. Czy jest jakaś szansa aby jakoś rozwiązać tą sytuację? Jakie podjąć kroki? Opłacenie tego to ostateczność...
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam.

Opłacenie to najtańsza opcja. Wolisz komornika?
A raczej nie widzę dużych szans na to, abyś wygrał.

marcink87 napisał:
Opłacenie to najtańsza opcja. Wolisz komornika?
A raczej nie widzę dużych szans na to, abyś wygrał.

jak mam zapłacić skoro nie mam żadnych dochodów? mam sobie wyczarować te pieniądze? jest to jakoś weryfikowane?

Jesteś pełnoletnia i uczysz się zaocznie, więc idź do pracy. Im szybciej spłacisz tym taniej Cię to wyniesie.

whoooever napisał:
mam sobie wyczarować te pieniądze? j
Tak. Twoja sytuacja materialna jest bez znaczenia. Nie zapłacisz ? czytaj #2. Dodam, że dojdą dodatkowe koszty i łącznie zapłacisz około 700-1000zł.

korf napisał:
Tak. Twoja sytuacja materialna jest bez znaczenia. Nie zapłacisz ? czytaj #2. Dodam, że dojdą dodatkowe koszty i łącznie zapłacisz około 700-1000zł.

a czy jest jakakolwiek szansa rozłożenia tego zadłużenia na raty?

Powrót