Przedsądowe wezwanie do zapłaty-proszę o poradę!!!

• Autor wątku Autor wątku asiek93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiek93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,niedawno odezwała się do nie pewna Pani z SAF windykacja,że mam zapłacić zaległe mandaty MZK,rozmowa odbyła się telefonicznie nie otrzymałem żadnego listu od nich ponieważ nie mieszkam juz kilka lat pod adresem na który rzekomo przychodziły listy z ich firmy. Mandaty wystawione były przed rokiem 2011 z tego co pamiętam bo innej możliwości nie ma gdyż nie korzystam z tego środka komunikacji i pytanie czy muszę za nie zapłacić ? czy one się już nie przedawniły ?
Chcą załatwić sprawę polubownie np spłacać w ratach inaczej podadzą mnie do sądu i będą zmuszeni założyć sprawę o wyłudzenia. Proszę o poradę co z tym zrobić.

mogły się przedawnić, bo roszczenia z umowy przewozu to dwa lata, chyba, że przerwano bieg terminu przedawnienia. sprawa była już w sądzie, czy dopiero grożą sądem?

a nie, przepraszam, przedawnienie 1 rok
Przepis prawny:
Art. 778.
Roszczenia z umowy przewozu osób przedawniają się z upływem roku od dnia wykonania przewozu, a gdy przewóz nie został wykonany - od dnia, kiedy miał być wykonany.

Ostatnia edycja:
"chyba, że przerwano bieg terminu przedawnienia" -jak mam to rozumieć ?

grożą sądem.

Ostatnia edycja:
Muszę im zapłacić czy czekać aż podadzą mnie do sądu ?

faktycznie, dzięki za uwagę:)
Muszę im zapłacić czy czekać aż podadzą mnie do sądu ?
możesz zapłacić. możesz odpisać im, że jak skierują sprawę do sądu to podniesiesz zarzut przedawnienia, albo możesz czekać na sprawę w sądzie i dopiero w sądzie podnieść zarzut przedawnienia. wybrałbym opcję nr 2

karol bartosz napisał:
faktycznie, dzięki za uwagę:)możesz zapłacić. możesz odpisać im, że jak skierują sprawę do sądu to podniesiesz zarzut przedawnienia, albo możesz czekać na sprawę w sądzie i dopiero w sądzie podnieść zarzut przedawnienia. wybrałbym opcję nr 2

Dziękuję za pomoc . Pozdrawiam

Jaki przepis, pisz dokładniej o co chodzi, nie zagadkami :)

Tobie zagadki niestraszne. Chwilowo bez odbioru :)

To się dowiedziałem :)
Dla mnie nie ma tu żadnej zagadki, jedyna poprawna odpowiedź już padła, przedawnienie po 15 miesiącach, przedawnienie po roku jest błędną odpowiedzią, wkazałem link z podstawą prawną. Jeśli jesteś odmiennego zdania, wytłumacz. Tylko nie na podobnej zasadzie jak wcześniej, "tak, bo tak, poszukaj, przeczytaj" :)

Ostatnia edycja:
Moje pytanie brzmi: jak wezwanie do zapłaty "poszło" również na adres już nieaktualny (sad zastosował per aviso w nakazie), to wlicza sie te 3 miesiące dodatkowo czy nie?

cantata napisał:
jak wezwanie do zapłaty "poszło"
3 miesiące wlicza się zawsze. Mało istotne czy wezwanie poszło na dobry, zły adres, czy nie poszło wcale.

Ostatnia edycja:
Widzę Amelio, że się udzielasz, jednak temat powyższy zostawiasz bez odpowiedzi :)
Zapomniałaś, myliłaś się, może napisałaś żeby sobie coś napisać ?
Dla pewności wysłałem wiadomość prywatną w celu przypomniania tematu :)

Ostatnia edycja:
asiek93 napisał:
Dziękuję za pomoc . Pozdrawiam
Dostalam wiadomosc sms ,że w zwiazku z brakiem wpłaty zadłużenia z tytułu oplat dodatkowych za przejazd środkami MZK ...z dniem 10,08,15r spawa została zarekomendowana do przekazania na drogę postępowania sądowego. Po uzyskaniu prawomocnego nakazu zapłaty,całośc zadłużenia odzyskana zostanie na drodze egzekucji komorniczej .
Co mogę im odpisac? ktoś coś pomoże ?

Powrót