Przedsądowe wezwanie do zapłaty zadośćuczynienia

• Autor wątku Autor wątku waldus77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldus77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie , pewna firma wykonywała mi usługę z której nie jestem zadowolony bo uszkodzili mi auto , pisałem reklamację, wszystkiego się wypierają ,więc dodałem komentarze zaznaczam prawdziwe, na youtube stronie cylex o ich usługach i mojej ocenie negatywnej. Teraz oni przysłali mi przedsądowe wezwanie do zapłaty zadośćuczynienia za obrazę firmy 20000zł i żądają usunięcia komentarzy . Co robić ? Z poszkodowanego stałem się tym ZŁYM. To ja pierwszy występowałem do nich o zwrot za uszkodzone elementy 1400zł ,oni twierdzą że nic nie zrobili a ja ich szkaluję i pomawiam więc żądają 20tyś zł. Komentarze są prawdziwe nie obraźliwe ,przedstawiają fakty. Pomóżcie proszę. odpisywać na to ? Czy nic nie robić ? Pismo dostałem 28.11.2022 termin 7dni.

Ostatnia edycja:
A jesteś w stanie udowodnić czy rzeczywiście coś zrobili? Czy to na słowo? Bo jak na słowo to będzie ci ciężko i lepiej usunąć komentarze i olać temat nie płacąc niż być brnąć w to dalej.

Mam zdjęcia które wysyłałem do nich zaraz po zauważeniu tego w domu około 3h po ich pracy. Mam korespondencję z nimi przez Rzecznika Praw konsumenta . A oni niby mają nagranie z monitoringu na którym widać że nie uszkodzili auta aleeeee z pierwszej rozmowy z pracownikiem wiem że prawej strony auta akurat nie widać , tak mi mówił, a właśnie tam są uszkodzenia. Czy jestem w stanie udowadniać im winę ? nie wiem, ale tu już nie chodzi o to ,chodzi o to że z poszkodowanego stałem się podejrzanym o 212kk .. Najważniejsze pytanie brzmi czy na to wezwania mam odpisać ? co odpisać ? i czy w ogóle odpisywać?

Zawsze jesteś w stanie udowodniać winę bo o to w tym chodzi, pytanie tylko jak chcesz to zrobić nie mając dowodów? Zeznania to słowo przeciwko słowu więc pewnie zostanie drga cywilna.
A pamiętaj też że nie masz obowiązku dostarczać dowodów na swoją winę, a to prokurator czy oskarżyciel jest zobowiązany winę udowodnić

Co masz na myśli o dostarczaniu dowodów na moją winę ? Czyli na wezwanie nie odpisywać ? Proszę niech ktoś jasno i na temat na piszę, ja zwykły prosty chłopak. Zostałem wezwany o zapłatę zadośćuczynienia 20 tyś zł za nieprawdziwe , komentarze , a te komentarze są rzeczowe i prawdziwe właśnie. Nie ma tam nic co nie miało miejsca.

Nie masz obowiązku dostarczać dowodów na swoją niekorzyść i masz prawo do odmowy odpowiedzi na pytanie jeśli naraziłoby to ciebie lub osobę bliską - ale stawić i tak się musisz.

Ignoruj i nic nie odpisuj. Wiadomo, ze prawnik bedzie ci gadal by odplatnie napisac odpowiedz na te bzdury ;)

Ale gdzie muszę się stawić ? Ja piszę o wezwaniu do zapłaty nie rozumiem twoich odpowiedzi, stawić będę się musiał w sądzie , jak mnie tam wezwą i jak złożą w ogóle pozew.... A czy złożą ? tego nie wie nikt , Pytanie moje czy za prawdziwy komentarz który nie poleca firmy i przedstawia fakty sąd uzna mnie winnym szkalowania o oczerniania firmy ?

Nic odpowiadać nie musisz na to pismo. Póki to nie pismo z sądu nic nie musisz robić. Częsty straszak. A co orzeknie sąd w przypadku sporu...nie wie nikt.

Powrót