Przedsądowe wezwanie listem zwykłym

• Autor wątku Autor wątku Veldrim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Veldrim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Dzisiaj przyszedł do mnie zwykły list z kancelarii zajmującej się długami z przedsądowym wezwaniem do zapłaty.
Pieniądze są za studium policealne do którego chodziłem w sezonie 2011-2012 i pierwszy miesiąc lub dwa sezonu 2012-2013. W trakcie sezonu 2011-2012 nie zapłaciłem kilku rat czesnego, ale ten rok ukończyłem. Dokumenty o rezygnacji złożyłem na początku drugiego roku, kiedy juz chyba 2 raty naliczyli i więcej się z nimi nie kontaktowałem.

Powinienem w jakiś sposób zareagować na to wezwanie? Szczególnie że przysłano je listem zwykłym. Pierwszą część dałoby się chyba już zakwalifikowac do przedawnienia, reszta miałaby ten okres zaraz po wakacjach.

Ostatnia edycja:
To może troszke inaczej się zapytam. Czy jak mineło 2 lata dla części zaległego czesnego, to da się uzyskać za nią przedawnienie i zapłacić najwyżej za te dwie ostatnie raty?

Każda rata przedawnia się z osobna, chyba że wypowiedziana umowa sprawia wymagalność całości.

A jak przyjdzie wezwanie ze sądu w sprawie całości długu to wtedy wysłanie zawiadomienia o przedawnieniu przejdzie? przynajmniej dla części

Jeśli będzie coś przedawnione, to sąd przedawnienie uzna. W całości, części - okaże się. Nadto niekoniecznie roszczenie musi być przedawnione, by sprawę wygrać.

I jeszcze się chce dopytać, czesne za szkołę policealną, po której miałbym mieć tytuł technika przedawnia się po 2 czy 3 latach? bo jak szukam na internecie to raz pisza 2 lata, a czasem trzy, tylko generalnie piszą o szkołach wyższych

Powrót