Przedsiębiorca vs Przedsiębiorca - rękojmia na usługę

• Autor wątku Autor wątku Pueblooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pueblooo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Jestem przedsiębiorcą i zajmuje się montażem alarmów w samochodach. Około 4msc temu wykonałem usługę montażu alarmu na zlecenie innej firmy z innego miasta dla ich klienta - osoby fizycznej (auto akurat było w moim mieście). Po wykonaniu usługi przeze mnie (zleceniobiorca) wystawiałem za nią fakturę za którą otrzymałem zapłatę od zleceniodawcy. Pomiędzy moją firmą, a firmą na rzecz której świadczyłem usługę nie ma żadnej umowy. Zatem jako wykonawca usługi nie udzieliłem na nią żadnej gwarancji. Tydzień temu zleceniodawca zadzwonił do mnie twierdząc, że montaż został wykonany niewłaściwie i wymagał interwencji serwisu (w jeszcze innym mieście) w związku z czym mój zleceniodawca został obciążony fakturą przez firmę wykonująca serwis. Poinformował mnie o tym fakcie (powstałej usterce) już po jej usunięciu przez inną firmę. Teraz tą fakturę chce scedować na mnie jako ,że to ja niewłaściwie (rzekomo) wykonałem montaż. Czy ma takie prawo? Czy jako wykonawca usługi mam prawo do usunięcia usterki we własnym zakresie (w ramach rękojmi) ewentualnie wskazanie firmy która usunie ją w moim imieniu ? Proszę o poradę.

Niestety ale napisałeś w złym dziale.

Rozumiem, prosiłbym w takim razie Administratora o przeniesienie do odpowiedniego działu lub wskazanie takowego.

Pueblooo napisał:
Czy ma takie prawo? Czy jako wykonawca usługi mam prawo do usunięcia usterki we własnym zakresie (w ramach rękojmi) ewentualnie wskazanie firmy która usunie ją w moim imieniu ?
1. Ma. Powinien to jednak udowodnić. Sama faktura nie jest wystarczającym dowodem.
2. Tak. Powinno to nastąpić w pierszej kolejności.

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Co zleceniodawca powinien przedstawić jeszcze jako dowód poza fakturą?

Powrót