Przedszkole- przeniesienie 6 latków na rzecz 3 latków.

• Autor wątku Autor wątku tomasssska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasssska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mam pytanie.
Mieszkam na wsi, oddział przedszkolny do którego chodzi moje dziecko ma jedną grupę mieszaną. Sale mają w nowo wyremontowanej po pożarze szkole. Wcześniej ich sala była w innym budynku gdzie są 4 sale. W grupie mojego dziecka jest 5 dzieci 7letnich (które od września ida do szkoły), 6 dzieci 6 letnich - z obowiązkiem przedszkolnym od września i reszta dzieci 5 i 4 letnich. Dzisiaj odbyło się spotkanie z kierownikiem kuratorium z naszej gminy, dyrektorką szkoły i radnymi 2 gmin żeby dzieci 6 letnie z naszego oddziału które będą miały obowiązek przedszkolny od września przenieść do sąsiedniej wsi i tam otworzyć grupę 6 latków i dowozić ich autobusem o określonych godzinach tylko po to żeby w naszym oddziale przedszkolnym było więcej miejsca na przyjęcie dzieci głównie 3 letnich. Dodam, że rodzice dzieci z naszego oddziału zarówno 6 latków jak i 5 latków są przeciwni temu a kierownik oświaty dał nam do zrozumienia że woli mieć niezadowolonych 6 rodziców 6 latków z obowiązkiem przedszkolnym niż 13 niezadowolonych rodziców 3 latków. Czy jest jakiś paragraf na to że bez naszej zgody nie mogą żadnych kroków podjąć ? czy my rodzice nie mamy nic do powiedzenia w tej sprawie.

Zasada jest prosta. Budynek jest za mały i kogoś trzeba relokowac. Uważasz, że łatwiej jest wozić autobusem 6 sześciolatków, czy 13 trzylatków? Jaka inna decyzję mógł wg. Ciebie podjąć kierownik?

Powrót