Przedszkole w bloku

• Autor wątku Autor wątku senior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

senior

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mieszkamy w bloku na 1-ym piętrze. Od wielu lat na parterze (dokładnie pod naszym mieszkaniem) działa przedszkole, które pierwotnie miało istnieć na krótki okres czasu.
Dziś, będąc już prawie w wieku emerytalnym, chcemy powiedzieć w końcu stop! Każdego wczesnego ranka (6 rano) budzą nas hałasy dzieci, biegania, krzyki i gra na pianinie. Nasze wizyty w Spółdzielni kończą się odpowiedzią "zmiencie lokal". Nie jest to mozliwe, gdyz niedawno skorzystaliśmy z okazji wykupów mieszkań i przez najbliższe dwa lata nie możemy go sprzedać.
Czy widzi Pan/Pani jakieś wyjście w tej sytuacji? Chcemy mieszkać w bloku, a nie w przedszkolu... Czy mamy prawo rządać innej organizacji pracy przedszkola? Jeśli nie, to może zamiany lokalu na inny o tym samym metrażu i stanardzie lecz w innym miejscu?
Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź.

Należy wniseść pozew o immisje (hałas i wibracje to właśnie immisje) żądając zabezpieczenia lokalu przedszkola przed hałasem i wibracjami, a co za tym idzie zaprzestania naruszeń nieruchomości sąsiednich. Pozwać neleży podmiot, który przedszkolem zarządza lub jest jego właścicielem. Właściwym jest będzie sąd rejonowy wydział cywilny.

Panie Senior,

senior napisał:
Mieszkamy w bloku na 1-ym piętrze. Od wielu lat na parterze (dokładnie pod naszym mieszkaniem) działa przedszkole, które pierwotnie miało istnieć na krótki okres czasu.
Dziś, będąc już prawie w wieku emerytalnym, chcemy powiedzieć w końcu stop! Każdego wczesnego ranka (6 rano) budzą nas hałasy dzieci, biegania, krzyki i gra na pianinie. Nasze wizyty w Spółdzielni kończą się odpowiedzią "zmiencie lokal". Nie jest to mozliwe, gdyz niedawno skorzystaliśmy z okazji wykupów mieszkań i przez najbliższe dwa lata nie możemy go sprzedać.
Czy widzi Pan/Pani jakieś wyjście w tej sytuacji? Chcemy mieszkać w bloku, a nie w przedszkolu... Czy mamy prawo rządać innej organizacji pracy przedszkola? Jeśli nie, to może zamiany lokalu na inny o tym samym metrażu i stanardzie lecz w innym miejscu?
Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź.

Zmieniono sposob uzytkowania mieszkania i to nalezalo by zglosic w spoldzielni mieszkaniowej, czy zarzadzie nie wiem kto zarzadza terenem i budynkiem i domagac sie aby przywrocono sposob uzytkowania lokalu zgodnie z pierwotnym zalozeniem i uzytkowaniem. Bylo to mieszkanie dla 1 rodziny a nie przedszkole.

Witam,

Chciałbym trochę odświeżyć wątek, w moim bloku w lokalu użytkowym powstanie domowe przedszkole, imprezy dla dzieci, zajęcia taneczne etc, mieszkam na 1 piętrze a wszystkie te imprezy będą odbywać się pod moim mieszkaniem, obawiam się,że będzie głośno, będzie muzyka, do tego ma to być czynne jeszcze w weekendy, a jak każdy człowiek chciałabym mieć trochę spokoju w domu a nie ciągły kinder bal, dodam jeszcze,że jest to prywatny lokal w 3 piętrowym bloku, mamy spółdzielnie mieszkaniowa, ale nie wiem czy moich sąsiadów zainteresuje ten problem, na 2 czy 3 piętrze nie bedzie nic słychac .

Czy są jakieś przepisy prawne które mogą mi pomóc?

aga2aa napisał:
Witam,

Chciałbym trochę odświeżyć wątek, w moim bloku w lokalu użytkowym powstanie domowe przedszkole, imprezy dla dzieci, zajęcia taneczne etc, mieszkam na 1 piętrze a wszystkie te imprezy będą odbywać się pod moim mieszkaniem, obawiam się,że będzie głośno, będzie muzyka, do tego ma to być czynne jeszcze w weekendy, a jak każdy człowiek chciałabym mieć trochę spokoju w domu a nie ciągły kinder bal, dodam jeszcze,że jest to prywatny lokal w 3 piętrowym bloku, mamy spółdzielnie mieszkaniowa, ale nie wiem czy moich sąsiadów zainteresuje ten problem, na 2 czy 3 piętrze nie bedzie nic słychac .

Czy są jakieś przepisy prawne które mogą mi pomóc?

Przepisy prawne sa ale w tym kraju nikt nie chce przestrzegac prawa a tym bardziej sluzby powolane do egzekwowania tego prawa nie chca pracowac i go egzekwowac. Zmiana sposobu uzytkowania lokalu, wytapic do spoldzielni mieszkaniowej o zalatwienie sprawy.

Lex'ior napisał:
Należy wniseść pozew o immisje (hałas i wibracje to właśnie immisje) żądając zabezpieczenia lokalu przedszkola przed hałasem i wibracjami, a co za tym idzie zaprzestania naruszeń nieruchomości sąsiednich. Pozwać neleży podmiot, który przedszkolem zarządza lub jest jego właścicielem. Właściwym jest będzie sąd rejonowy wydział cywilny.

Od kiedy to przedszkole w bloku mieszkalnym stalo sie legalne i dlaczego obywatel mieszkajacy w bloku musi wnosic do sadu pozew w oparciu o Art.144 KC. Wytaczas sprawe cywilna, ponosic koszty i czekac latami na rozstrzygniecie w sadzie? Ludzie wszystkim sie w glowach poprzewracalo. Od czeg o jest spoldzielnia, wspolnota mieszkaniowa etc.?

Witam serdecznie,

Chciałbym wrócić do tematu przedszkola w bloku.

Mieszkam na 1 piętrze i jak kupowałem mieszkanie pod spodem było pomieszczenie na miejsca parkingowe. Po kilku latach miejsce to zostało przerobione na lokal użytkowy, a ostatecznie wynajęte pod przedszkole.
Placówka się rozkręca ( ćwiczenia, taniec, dżudo ) i tupot małych stópek niesie się po ścianach. Często pracuję w nocy i dzień jest moim czasem na odpoczynek.
Kilkukrotnie rozmawiałem z właścicielką przedszkola i jedna z propozycji jaką usłyszałem to żebym spróbował wygłuszyć sobie mieszkanie.

Bardzo proszę o informację jakie kroki powinienem podjąć w pierwszej kolejności.
Czy pismo o zmianie sposobu użytkowania wysyłam do Zarządu Wspólnoty czy do Administratora ? Proszę jak to możliwe o wzór takiego pisma.

Pragnę dodać, że nie jestem przeciwnikiem przedszkola w bloku ale chciałbym wpłynąć na właściciela tej placówki aby zainstalował w miejscu gdzie ćwiczą dzieci jakieś maty, wyciszacze itp.

Pozdrawiam,
Krzysiek

Ostatnia edycja:
Powrót