Przedwanienie a ważność dowodów

• Autor wątku Autor wątku laik1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

laik1

Ponieważ niedługo mam egzamin z prawa karnego, a tej informacji nigdzie nie mogę się doszukać. ...........

Wielkie dzięki za pomoc :)

[cytat="laik1":m32bbpt2] Czy w 3 roku od wystąpienia gróźb jeśli ktoś posiada wydrukowany billing z czasu początku tych gróźb jest to ważny dowód, czy nie ważny? [/cytat:m32bbpt2] ważny

[cytat="laik1":m32bbpt2] Tak samo weźmy np. urzędy skarbowe i nakaz trzymania faktur na odliczenia przez 5 lat, a załóżmy że oszustwo przedawni się po 15 ....to czy np. jeśli ktoś wykryje te faktury w 6 roku to one są ważne jako dowód czy też nie? [/cytat:m32bbpt2] ważne

Tak samo np. fałszywe oświadczenie pod 233 kk. Przedawnia się po 5 latach, a w niektórych oświadczeniach jest napisane, że oświadczający powinien trzymać dokumenty 3 lata, na podstawie których oświadczył. Czy te dokumenty w 4 czy 5 roku są już nieważne? Reasumując, chodzi mi, czy sąd uzna dowód po minięciu okresu ustawowego, a przed przedawnieniem czynu? [/cytat] ważne

Dowody zawsze są ważne i jeśli je posiadamy ,a czyn sie nie przedawnił to zawsze możemy ich użyć...i przedstawić na potrzeby postępowania karnego czy innego

A co jeżeli w oświadczeniu poświadcza sie nieprawdę odnośnie sytuacji mającej znaczenie prawne? Chyba to jest art.271 Kodeksu karnego?

O ile mówimy o poświadczeniu dokonanym przez funkcjonariusza publicznego lub inną osobę upoważnioną do wystawienia dokumentu (ta inna osoba musi także działać w sferze publicznoprawnej)

Powrót