Przedwanienie długu spadkowego

• Autor wątku Autor wątku bobo44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bobo44

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Napiszę po koleji:
w 2017 r zmarł ojciec zostawiając dług w postaci kredytu
w umowie kredytowej był zapis że 3 nie spałcone raty rozwiązują umowę
oczywiście raty nie zostaly spłacone /tylko 3 /pierwsze od 06.2017 nie spłacane.
sąd rozpatrując sprawę spadkową przeciągnął ja aż przeszło 5 lat sprawa prosta tylko ten dlug i do podzialu akcje spółki.
Nie można juz było złożyć sprawy o zachowek bo minąło 5 lat
teraz bank upomniał się o ten kredyt przez cztery lata cisza
Mam pyatnie czy ten dlug się czasem nie przedawnil po 2 latach po rozwiązaniu umowy, czy należy go spłacić, dostalęm w spadku ileś akcji nie kase czy mam oddać te akcje tak jak są w biurze maklerskim ojca czy w inny sposób

chciałbym zapytać czy mając postanowienie sądu o podziale spadku po zmarlym muszę jeszcze robić spis inwentarza czy wystarczy takie postanowienie sądu o podziale spadku

Co to znaczy, że bank się upomniał? Złożył w sądzie powództwo?

Co do zasady roszczenia pieniężne ulegają przedawnieniu zgodnie z Kodeksem cywilnym. W Pana przypadku roszczenie banku o zapłatę również ulegnie przedawnieniu w określonym zakresie.

Każda rata kredytu będzie miała swój termin wymagalności i termin przedawnienia. Z pewnością można stwierdzić, że jeżeli bank nie wystąpił i nie wystąpi w tym roku z powództwem o zapłatę, to przedawnią się raty od 06.2017 do 12.2019 włącznie.

Bank przysłał mi wezwanie do zapłaty całego kredytu z odsetkami ale listem zwykłym nie rejestrowanym

bobo44 napisał:
Nie można juz było złożyć sprawy o zachowek bo minęło 5 lat
Dział spadku nie jest konieczny dla obliczenia zachowku i złożenia pozwu o zachowek. Poza tym, napisałeś że "w 2017 r zmarł ojciec" więc pięcioletni termin przedawnienia upłynie dopiero 31 grudnia 2022 r.

bobo44 napisał:
czy mając postanowienie sądu o podziale spadku po zmarlym muszę jeszcze robić spis inwentarza czy wystarczy takie postanowienie sądu o podziale spadku
Dział spadku zmienia proporcje odpowiedzialności poszczególnych spadkobierców za zapłatę długu spadkowego wierzycielowi. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem art. 1034^2. Jest tam mowa o proporcjonalności i ma to zastosowanie zarówno przy przyjęciu spadku wprost jak i z dobrodziejstwem inwentarza.
Natomiast odpowiedzialność kwotowa wynika ze sposobu przyjęcia spadku. Jeżeli przyjąłeś spadek z dobrodziejstwem inwentarza to aby móc korzystać z ograniczenia kwotowego odpowiedzialności za zapłatę długów - powinieneś zlecić komornikowi sporządzenie urzędowego spisu inwentarza albo złożyć do sądu spadku prywatny wykaz inwentarza.
Na marginesie dodam że złożenie wykazu inwentarza nie powoduje uznania długów które są w nim opisane ponieważ jest to oświadczenie wiedzy a nie oświadczenie woli.

bobo44 napisał:
Mam pytanie czy ten dlug się czasem nie przedawnil po 2 latach po rozwiązaniu umowy
Dlaczego po 2 latach? Termin przedawnienia dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej wynosi trzy lata. Gdy termin przedawnienia wynosi dwa lub więcej lat wtedy termin przedawnienia jest dodatkowo wydłużony aż do ostatniego dnia roku kalendarzowego.
Zarzut przedawnienia roszczeń banku jest podstawową linią obrony w razie pozwu o zapłatę. Bank miał możliwość dochodzić zwrotu kredytu nawet wtedy gdy nie było jeszcze wydane postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku. Bank mógł wnieść pozew o zapłatę przeciwko spadkobiercom którzy przyjęli spadek albo przeciwko kuratorowi spadku i mógł wyegzekwować należności z masy spadkowej lub z majątku spadkobierców (art. 1030 k.c.). Zatem bieg przedawnienia roszczeń banku płynął cały czas (bez zawieszenia) bez względu na śmierć kredytobiorcy i bez względu na toczące się postępowania o stwierdzenie nabycia spadku i o dział spadku.

W umowie kredytu z reguły napisane jest że "bank ma prawo wypowiedzieć umowę gdy" a nie że "bank wypowiada umowę gdy". To jest duża różnica bo oznacza że bank może wypowiedzieć ale nie musi! Dostałeś wezwanie do zapłaty więc odczytaj z jego treści datę wymagalności długu.
A jeśli bank nie wypowiedział umowy kredytu to w którym roku i miesiącu miała być spłacona ostatnia rata?

bobo44 napisał:
Bank przysłał mi wezwanie do zapłaty całego kredytu z odsetkami ale listem zwykłym nie rejestrowanym
Wierzyciel ma prawo upominać się aż do końca świata o dobrowolną zapłatę nawet przedawnionych zobowiązań.

Witam czyli nie liczy sie miesiąc zgonu np.maj 2022 tylko ten termin na złożenie pozwu o zachowek jest 31.12.2022.
Jeżeli chodzi wezwanie do zapłaty nie mam tam napisane daty wymagalności długu z tego co wiem to kredyt był zaciągnięty marzec 2017 na 5 lat czyli marzec 2022.
Mam dwa postanowienia sądu jedno z 11.2017 r o stwierdzeniu że jestem spadkobiercom i nabylem z inwentarzem, drugie postanowienie z maja tego roku już o podziale spadku w którym nabylem kilka akcji firmy.
Te akcje są na rachunku maklerskim zmarlego ja nie posiadam takiego rachunku i jak mam ewentualnie zwrócić te akcje za dlug. Ostanio bank odezwał się do mnie w lipcu 2017r.

bobo44 napisał:
Jeżeli chodzi wezwanie do zapłaty nie mam tam napisane daty wymagalności długu z tego co wiem to kredyt był zaciągnięty marzec 2017 na 5 lat czyli marzec 2022.
Załóżmy na razie najgorszą możliwość czyli że umowa kredytu nie została rozwiązana na skutek niepłacenia rat lecz wygasła po upływie terminu na jaki została zawarta czyli w marcu 2022. W takim przypadku przedawnione są już raty od 06.2017 do 12.2018 czyli przedawnione jest 20/58 części całego kredytu. A 1 stycznia 2023 przedawnione będą raty od 06.2017 do 12.2019 czyli już 32/58 części całego kredytu (tak jak napisał to już wcześniej RV90).

bobo44 napisał:
Te akcje są na rachunku maklerskim zmarlego ja nie posiadam takiego rachunku i jak mam ewentualnie zwrócić te akcje za dlug.
Bank będzie chciał pieniądze a nie akcje. A skąd weźmiesz pieniądze to już Twoja sprawa. Od chwili przyjęcia spadku odpowiadasz za zapłatę długów całym swoim majątkiem a nie tylko majątkiem ze spadku więc nie musisz nawet sprzedawać akcji jeśli masz jakieś inne oszczędności/dochody.

bobo44 napisał:
Ostatnio bank odezwał się do mnie w lipcu 2017r.
Ostatnio czy raczej poprzednio? Bo w pierwszym poście napisałeś że:
bobo44 napisał:
teraz bank upomniał się o ten kredyt przez cztery lata cisza

1. Jaka jest wartość nabytych przez Ciebie akcji w wyniku działu spadku (według kursu z dnia śmierci ojca)?

2. Jaka jest wartość wszystkich akcji wchodzących w skład spadku (według kursu z dnia śmierci ojca)?

3. Jaka była wartość długu w banku w dniu śmierci ojca? A jeśli nie wiesz tego dokładnie to jaka jest wartość długu (kapitału) i oddzielnie wartość odsetek którą podał bank w wezwaniu do zapłaty w 2022 r?
Czy bank wysłał wezwanie do zapłaty także w 2017 r?

Ostatnia edycja:
Tak w 2017 Bank przysłał informacje o zadłużeniu zmarłego nie wiem czy to było wezwanie a teraz przysłał wezwanie że do zapłaty jest 40000, akcji zmarły miał na 21000 tyle wyliczył sąd przy podziale spadku ja otrzymałem 1/3 tego w postanowieniu sądu dzidzcze tylko do wysokości otrzymanego spadku

Powrót