Przedwczesny zwrot pisma czy taka procedura?

• Autor wątku Autor wątku xenon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
xenon

xenon

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Przy okazji wniosku o uzasadnienie wyroku złożyłem wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych. Sąd nakazał dołączyć określone dokumenty. Nie byłem w stanie zebrać wymaganych dokumentów w 7 dni więc złożyłem wniosek o przedłużenie terminu (166 kpc).

Wniosek o przedłużenie terminu jeszcze nie został rozpatrzony, a sąd zwrócił wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych z powodu braku załączonych dokumentów.
Nie wiem na ile to istotny fakt, że informacja o zwrocie jest bezskuteczna, bo dostarczona do strony, a nie do pełnomocnika.

Teraz nie wiem czy czekać na rozpatrzenie wniosku o nowy termin, czy wysłać jakieś pismo, żeby primo wysyłali pisma pod właściwy adres i secundo, że czekam jeszcze na decyzję o przedłużeniu terminu, czy po prostu zapłacić koszty (bo w sumie na tym etapie są niższe niż koszt zebrania wymaganych dokumentów).

Możliwość przedłużenia terminu dotyczy jedynie terminów sądowych - czyli tych, których długość ustala referent. Termin na uzupełnienie braków pisma (7 dni) jest terminem ustawowym, który nie może zostać skrócony ani wydłużony. Twój wniosek o przedłużenie terminu na uzupełnienia braków jest zatem niedopuszczalny i nie zostanie uwzględniony.

OK. Dzięki. Jeżeli teraz nie chcę ponownie składać wniosku o zwolnienie z kosztów (bo brak części dokumentów) tylko po prostu je opłacić, to muszę ponownie pisać wniosek o uzasadnienie wyroku i załączać dowód wpłaty, czy tylko przesłać dowód wpłaty? Jak z tego wybrnąć?

Prześlij dowód wpłaty, ewentualnie z informacją że z uwagi na zwrot wniosku o zwolnienie od kosztów uzupełniasz braki wniosku o uzasadnienie.

Powrót