S
STomekS
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Dzień dobry, gmina w której mieszkam wyszła do mnie z propozycją podziału mojej nieruchomości, aby zrobić na niej drogę. Proponują zawarcie przedwstępnej umowy darowizny w której będzie zawarte, że oni pokryją koszta podziału, uzbroją działkę w sieć wondo-kanalizacyjną oraz utwardzą drogę. Dodatkowo resztę działki podzielą według mojego uznania na mniejsze także na ich koszt.
Wydaje mi się, że takie działanie przez gminę ma na celu ominięcie odszkodowania dla mnie za część tej drogi. Z drugiej też strony, gdyby gmina miała mi zapłacić za drogę, to nie obliguje się wtedy do jej uzbrojenia i utwardzenia.
Proszę o informację czy taka przedwstępna umowa darowizny ma w ogóle rację bytu, czy spotkali się już Państwo z takim działaniem gmin oraz o artykuły poszczególnych ustaw regulujących taką sytuację.
Dziękuję z góry za Państwa odpowiedzi.
Wydaje mi się, że takie działanie przez gminę ma na celu ominięcie odszkodowania dla mnie za część tej drogi. Z drugiej też strony, gdyby gmina miała mi zapłacić za drogę, to nie obliguje się wtedy do jej uzbrojenia i utwardzenia.
Proszę o informację czy taka przedwstępna umowa darowizny ma w ogóle rację bytu, czy spotkali się już Państwo z takim działaniem gmin oraz o artykuły poszczególnych ustaw regulujących taką sytuację.
Dziękuję z góry za Państwa odpowiedzi.