Przedwstępna umowa darowizny dla gminy

• Autor wątku Autor wątku STomekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

STomekS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry, gmina w której mieszkam wyszła do mnie z propozycją podziału mojej nieruchomości, aby zrobić na niej drogę. Proponują zawarcie przedwstępnej umowy darowizny w której będzie zawarte, że oni pokryją koszta podziału, uzbroją działkę w sieć wondo-kanalizacyjną oraz utwardzą drogę. Dodatkowo resztę działki podzielą według mojego uznania na mniejsze także na ich koszt.

Wydaje mi się, że takie działanie przez gminę ma na celu ominięcie odszkodowania dla mnie za część tej drogi. Z drugiej też strony, gdyby gmina miała mi zapłacić za drogę, to nie obliguje się wtedy do jej uzbrojenia i utwardzenia.

Proszę o informację czy taka przedwstępna umowa darowizny ma w ogóle rację bytu, czy spotkali się już Państwo z takim działaniem gmin oraz o artykuły poszczególnych ustaw regulujących taką sytuację.

Dziękuję z góry za Państwa odpowiedzi.

STomekS napisał:
Proszę o informację czy taka przedwstępna umowa darowizny ma w ogóle rację bytu, czy spotkali się już Państwo z takim działaniem gmin oraz o artykuły poszczególnych ustaw regulujących taką sytuację.
Nie spotkałam się, ale pomysł mi się podoba i warto by więcej gmin go stosowało. Co do tego czy Tobie się to opłaca, to trudno wyrokować nie znając wartości gruntu który ma być zajęty pod drogę. Zarówno podział przez geodetę jak utwardzenie czy sieć wod-kan sporo kosztuje, mając to za darmo oszczędzasz poza tym nie tylko pieniądze ale także czas i nerwy stracone na bieganie po różnych urzędach.

Działka ma około 1,6 ha, a gmina chce pod drogę wziąć 0,35 ha więc w moim odczuciu całkiem sporo. Poza tym mam wątpliwości kiedy by gmina utwardziła tą drogę i wybudowała tą sieć wodno-kanalizacyjną, bo to jest też dla niej wydatek. Dlatego też jestem sceptyczny do propozycji gminy i zastanawiam się nad powołaniem się na art. 98 uogn. z żądaniem zapłaty za wyżej wymienioną drogę.

Działka ma około 1,6 ha, a gmina chce pod drogę wziąć 0,35 ha więc w moim odczuciu całkiem sporo.
Nie jest ważne ile gmina zabierze, ważna jest rynkowa wartość gruntu w stosunku do wartości obiecanych inwestycji.
STomekS napisał:
Poza tym mam wątpliwości kiedy by gmina utwardziła tą drogę i wybudowała tą sieć wodno-kanalizacyjną, bo to jest też dla niej wydatek.
No przecież po to jest umowa przedwstępna, w niej to wszystko powinno być sprecyzowane.
STomekS napisał:
Dlatego też jestem sceptyczny do propozycji gminy i zastanawiam się nad powołaniem się na art. 98 uogn. z żądaniem zapłaty za wyżej wymienioną drogę.
Masz do tego prawo, możesz odrzucić propozycję gminy. Ja jednak na twoim miejscu dokładnie bym to sobie przeliczyła - co się bardziej opłaci.

Powrót