Przegapiony termin zgłoszenia spadku do US, a możliwości uniknięcia podatku

• Autor wątku Autor wątku Michalski_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michalski_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Moja mama nie dopełniła terminu zgłoszenia spadku w postaci mieszkania własnościowego (termin przekroczony o ... 2 dni) po dziadku, który zmarł w lutym 2020. Mama jest jedynym spadkobiercą. W Marcu zrobione zostało notarialne poświadczenie dziedziczenia od którego liczymy termin Zgodnie z zasadami w takim przypadku powinno zgłosić spadek na arkuszu sd-z3.

Jednak usłyszałem o możliwości uniknięcia zapłaty tego podatku gdyby się okazało, że mama nie ma innego mieszkania "na siebie".

Czy jeżeli zgłosili byśmy teraz darowiznę jej dotychczasowego mieszkania na mnie, a mama zeznała, że mieszkanie dziedziczone po dziadku będzie jej jedynym mieszkaniem to daje nam to możliwość uniknięcia zapłaty podatku od spadku?

Czy da się ew. użyć syt. związanej z COVID-19, aby jakoś to "ominąć"?

Pozdrawiam,
Michał

Michalski_ napisał:
w postaci mieszkania własnościowego
Czy jest możliwe że Twoja mama mogła dowiedzieć się dopiero kilka dni później po sporządzeniu aktu poświadczenia dziedziczenia że w skład spadku po jej ojcu wchodzi to mieszkanie? Czy był to dla niej fakt znany od dawna?

Hej,

Niestety nie. To jest mieszkanie w którym mama się wychowała więc ten "trick" się nie uda

Michalski_ napisał:
Czy jeżeli zgłosili byśmy teraz darowiznę jej dotychczasowego mieszkania na mnie, a mama zeznała, że mieszkanie dziedziczone po dziadku będzie jej jedynym mieszkaniem to daje nam to możliwość uniknięcia zapłaty podatku od spadku?
Chodzi o ulgę mieszkaniową określoną w art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn. Dzięki niej wyłącza się z podstawy opodatkowania wartość odziedziczonego mieszkania do 110 m2 jego powierzchni użytkowej. W polu uwag (poz. 100) zeznania SD-3 należy opisać że chce się skorzystać z takiej ulgi. W ciągu maksymalnie do pół roku od złożenia zeznania Twoja mama musi przenieść darowizną swoje inne mieszkania na dzieci lub wnuków. Trochę wcześniej (przed złożeniem zeznania albo przed darowizną) powinna zameldować się na pobyt stały w mieszkaniu odziedziczonym i "mieszkać" tam przez co najmniej 5 lat.
Ważne żeby złożyć zeznanie SD-3 zanim urząd skarbowy wszcząłby postępowanie podatkowe wobec mamy (związane z wymierzeniem podatku wobec złożenia zgłoszenia SD-2 po terminie i nie złożenia SD-3 w terminie).

Michalski_ napisał:
Czy da się ew. użyć syt. związanej z COVID-19, aby jakoś to "ominąć"?
Niestety nie znalazłem takich informacji.

Powrót