przejazd samochodów ciężarowych przez wioskę

• Autor wątku Autor wątku szefo79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szefo79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Chciałbym zaczerpnąć informacji na temat sytuacji, w której znalazłem się ja oraz mieszkańcy mojej miejscowości.

Od jakiegoś czasu przez wioskę przejeżdzają tiry wożące żwir na budowe obwodnicy. Natężenie ruchu jest ogromne i na dzień dzisiejszy wynosi około 50 aut dziennie, a ma byc jeszcze więcej.
Oczywiście ludzie się buntują a władza lokalna jak zwykle trzyma stronę spółki, która przewozi żwir. Na dzień dzisiejszy firma posiada zezwolenia, dzięki ktorym moze wykonywac działalność i po kilku zebraniach nie zanosi sie na ustępstwa lub zaprtzestanie działalności.
Wioska nie posiada chodnika, droga jest w opłakanym stanie a większość budynka to domy poniemieckie czyli bez fundamentów i z relacji mieszkańców wiem, ze juz pojawiaja sie pękniecia itp. System wodociągów jest również bardzo stary i pewnie nie wytrzyma takiego natężenia ruchu. Najgorsza jest obawa, iż dopiero kiedy dojdzie do tragedii moze niektórzy przejrzą na oczy.
Bulwersuje fakt, iż istnieje możliwość wywozu żwiru inną drogą lecz to wymaga zezwoleń od nadleśnictwa a poco skoro po cichu mozna załatwić zezwolenie na jazde przez środek wioski.

W jaki sposób jako mieszkańcy możemy walczyć o spokój i bezpieczeństwo?
Dlaczego nikt Nas nie zapytał przed wydaniem decyzji na wywóz żwiru
Czy zdanie mieszkańców nic nie znaczy w konfrontacji z biznesem i pieniądzem
pozdrawiam i prosze o porade

Powrót