Przejechanie na czerwonym świetle - zdjęcie z fotoradaru

• Autor wątku Autor wątku aropallek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aropallek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich.
Otóż sytuacja wygląda następująco: przejechałem na czerwonym świetle i fotoradar pstryknął mi fotkę. Jechałem samochodem dziewczyny, który zarejestrowany jest na jej matkę, mieszającą w Polsce. Matka mojej dziewczyny otrzymała list, z informacjami o tym jakie popełniono przestępstwo(niezastosowanie się do czerwonego sygnału świetlnego), gdzie plus moje zdjęcia. Dodatkowo wypisane są paragrafy plus informacja o tym że tego typu wykroczenia wynoszą z reguły 400 euro (choć w taryfikatorze jest to 200 euro, 2pkt karne, 1 miesięczny zakaz prowadzenia pojazdu). Na drugiej stronie jest prośba o podanie informacji o sprawcy.
Moje pytania są następujące:
czy jeżeli matka mojej dziewczyny zignoruje ten list, to zostanie nałożony na nią mandat (wyższy bądź taki sam) i obędzie się bez pkt karnych i zakazu prowadzenia?
Czy jeżeli wskaże na mnie jako sprawcę, to prócz opłaty mandatu zostaną mi nałożone pkt karne po stronie niemieckiej? Z tego co wiem po stronie polskiej nie są nakładane.
Jak rozwiązać sytuacje by pkt karne i zakaz prowadzenia nie zostały nałożone na nikogo?
Przeszukując internet nie znalazłem odpowiedzi na te pytania.

Dodatkowo załączam dokumenty jakie przesłali mi z Niemiec.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Legalnie:
Mandatu nie unikniesz punktow tez - jest wymiana info. miedzy krajami i nawet mandaty 20EUR przychodza do Polski. Punkty i ew. zakaz prowadzenia obowiazuje tylko na terenie Niemiec.
Zakaz prowadzenia na terenie Niemiec mozna w uzasadnionych przypadkach zamienic na doplate do mandatu.
U mnie w przypadku mandatu za predkosc powolalem sie na umierajacego ojca, ktorego czesto odwiedzalem (fakt) i zostalo to zakwalifikowane jako ze odebranie prawa jazdy na 1 m-c spowoduje dodatkowe obciazenie psychiczne...
Zamiast tego byla zwyzka manadatu o 50%. Przezylem i po temacie.

Ostatnia edycja:
Powrót