PRZEJECHANIE NA CZERWONYM

• Autor wątku Autor wątku SYLWIA27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SYLWIA27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
MAM PYTANKO,MIALAM WYPADEK SAMOCHODOWY,BYLO TO NA SKRZYZOWANIU,KOBIETA UDERZYLA MI W PRAWĄ STRONE SAMOCHODU.ZEZNALAM ZE JA MIALAM ZIELONE SWIATLO,OSOBA JADĄCA DRUGIM SAMOCHODEM PODOBNO STRACILA PRZYTOMNOSC,MA SWIADKOW KTORZY ZEZNALI ZE TO JA JECHALAM NA CZERWONYM SWIETLE.UZNALAM ZE SPRAWA JEST PRZEGRANA I BĘDĄC NA POLICJI PRZYZNALAM SIE DO WINY
KARA JAKĄ MI WYMIERZONO TO 6MIESIECY NA DWA LATA W ZAWIESZENIU,500ZL MANDATU I 10 PUNKTOW.MALO TEGO KOBIETA ZAŻYCZYLA SOBIE ODEMNIE 2TYS,ZL ZA BOL I CIERPIENIE.KOBIETA MIAŁA WSTRZĄS MOZGU DLATEGO JEST TO WYPADEK A NIE KOLIZJA,PONIEWAZ PRZEBYWALA W SZPITALU DLUZEJ NIZ 7DNI.PO PRZEMYSLENIU STWIERDZILAM ZE KARA JEST JEDNAK ZBYT WYSOKA,DOWIADYWAŁAM SIE W PZU I PODOBNO TA KOBIETA NIE MOZE RZĄDAC ODEMNIE ŻADNYCH PIENIEDZY,JEDYNIE Z MOJEGO UBEZPIECZENIA,I ROWNIEZ SŁYSZALAM ZE KARA POZBAWIENIA WOLNOSCI ROWNIEZ JEST ZBYT WYSOKA.NIE WIEM TAK NAPRAWDE JAK TO JEST,JEDNAK ODWOŁALAM PRZYZNANIE SIE DO WINY ZE WZGLĘDU NA ZBYT WYSOKĄ KARE.CZEKA MNIE ZA TYDZIEN PIERWSZA SPRAWA I NIE WIEM CO MAM ROBIC.CZY MAM JAKIES CZANSE BY UNIKNĄC KARALNOSCI I PŁACENIA KOBIECIE PIENIĘDZY?CZY WARTO PODJĄC WALKIE I WYNAJĄC ADWOKATA?POMOZCIE

Proszę nie pisać wielkimi literami - Y

[cytat="SYLWIA27":2tylhc15]DOWIADYWAŁAM SIE W PZU I PODOBNO TA KOBIETA NIE MOZE RZĄDAC ODEMNIE ŻADNYCH PIENIEDZY,JEDYNIE Z MOJEGO UBEZPIECZENIA[/cytat:2tylhc15]

Nie jest to prawda. Wybór czy będzie dochodzić roszczeń od ubezpieczyciela czy od Ciebie należy do pokrzywdzonej. Jeśli chce może dochodzić od Ciebie.

[cytat:2tylhc15]ROWNIEZ SŁYSZALAM ZE KARA POZBAWIENIA WOLNOSCI ROWNIEZ JEST ZBYT WYSOKA[/cytat:2tylhc15]

Zasadnicze zagrożenie ustawowe za czyn z art. 177 § 1 k.k. do kara pozbawienia wolności od miesiąca do 3 lat.

ubezpieczyciel wie,że tak czy inaczej będzie musiał zapłacić.... więc stara się przekonać ciebie żebyś walczyła a może cos w Sadzie utargujesz...,ale jednocześnie poniesiesz koszty adwokata,sprawy itp.

moim zdaniem wyrok był łagodny ,ale jaki ostatecznie bedzie przekonasz sie po zakończeniu sprawy i całkowitym rozliczeniu kosztow... - wszystkich kosztów...

a czy osoba oskażona moze nie wstawiac sie na rozprawy?czy moze upowaznic adwokata?

Zasadą procesu karnego jest obowiązek osobistego stawiennictwa oskarżonego na rozprawie. Od zasady tej są wyjątki ale jeśli Sąd uzna że Twoja obecność w Sądzie jest konieczna to stawiennictwa nie unikniesz (w skrajnym wypadku możesz zostać po prostu zatrzymana i przymusowo doprowadzona do Sądu przez Policję albo nawet tymczasowo aresztowana).

czy poszkodowana moze rzadac odemnie jednorazowo pieniedzy,czy moze domagac sie wielokrotnie,np gdy pogorszy sie jej stan zdrowia lub nawet załatwi sobie u lekarza pogorszenie stanu zdrowia,chociaz w jej pismie jej napisane ze domaga sie pieniedzy za ból i cierpienie.czy moze domagac sie pieniedzy wielokrotnie?

Może się domagać zarówn w toku post.karnego jak i cywilnego.

mój adwokat twierdzi ze nie musze sie wstawiac na rozprawy wystarczy pełnomocnictwo :) a jak naprawde jest z tym wstawiennictwem,nie wiem.pozdrawiam

W procesie karnym zasadą jest obowiązkowa osobista obecnośc oskarżonego na rozprawie. Od zasady tej są pewne wyjątki (np. w postępowaniu uproszczonym ale nie tylko) lecz generalnie mówiąc nieusprawiedliwione niestawiennictwo na rozprawę, na którą Sąd oskarżonego wezwał (czyli zaznaczył wyraźnie w wezwaniu, że obecnośc jest obowiązkowa) może skutkować przymusowym doprowadzeniem przez Policję na kolejny termin (taki skutek oczywiście nie musi obligatoryjnie nastapić, ale trzeba się z nim liczyć).

Powrót