Przejęcie domeny z zastrzeżoną nazwą

• Autor wątku Autor wątku random
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

random

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

miesiąc temu nabyłem domenę COSTAM.PL z racji że była wolna i wydała misie atrakcyjna. Po dwóch tygodniach zgłosiła się firma iż chcą ją odkupić, zaproponowali pewną kwotę ale się nie zgodziłem bo mi nie odpowiadała. Dostałem informacje, że przysla kolejna oferte. Po dwoch tygodniach zadzwonilem czy sa nadal zainteresowani i dowiedzialem sie ze skierowali sprawe do ich dzialu prawnego gdyz nazwa COSTAM jest zastrzezona i beda sie starali ja przejac:

Rodzaj znaku towarowego
(550) Słowny
Klasyfikacja nicejska
(511) 16
(511) 35
(511) 39
(511) 42
(511) 43

data zgłoszenia i publikacji w ubiegłym roku. Zlepek słów COSTAM nie jest obecnie marką zadnej firmy jedynie jest zastrzenie tych slow w uprp. Na domenie aktualnie nic nie ma. Czy jesli uruchomie tam serwis nie zwiazany z tym o czym mowi klasyfikacja moga ja przejac? Dodam ze stac ich na b.dobrych prawnikow. Prosilbym o jakies konkrektne informacje w tej sprawie.

Miałem do czynienia z podobnym przypadkiem i wg mojej wiedzy dopóki nie będziesz używał domeny do prowadzenia działalności konkurencyjnej to nic nie mogą zrobić.

Fakt czy costam jest marką czy nie w sumie nie ma znaczenia, w mojej sytuacji była to marka i jednocześnie nazwa firmy i odpuścili nie mając podstawy prawnej działania...

Powrót