H
honefoss
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 5 602
Proszę o wyjasnienia odnosnie art.73 Ustawy z 13.10.1998 r. Przepisy wprowadzające ustawy reformujące administrację publiczną, czyli:
Chodzi mi o szerokość drogi jaka gmina miała prawo przejąć w taki sposób. Konkretna sytuacja jest taka, że w roku 1998 (i obecnie zresztą też) droga miała/ma szerokość ok. 4m (zwykła polna, uklepana droga tyle ze w mieście
zaś gmina chce zabrać bez odszkodowania pas szerokości 10m, twierdząc, że tak ta droga powinna wyglądać. Moim zdaniem bez odszkodowania nalezy im sie tylko pas 4-metrowy a za pozostałych 6 powinni mi zapłacić.
Czy mam rację?
- Przepis prawny:
"Art. 73. 1. Nieruchomości pozostające w dniu 31 grudnia 1998 r. we władaniu Skarbu Państwa lub jednostek samorządu terytorialnego, nie stanowiące ich własności, a zajęte pod drogi publiczne, z dniem 1 stycznia 1999 r. stają się z mocy prawa własnością Skarbu Państwa lub właściwych jednostek samorządu terytorialnego za odszkodowaniem."
Chodzi mi o szerokość drogi jaka gmina miała prawo przejąć w taki sposób. Konkretna sytuacja jest taka, że w roku 1998 (i obecnie zresztą też) droga miała/ma szerokość ok. 4m (zwykła polna, uklepana droga tyle ze w mieście
Czy mam rację?