Przejęcie działalności gospodarczej

• Autor wątku Autor wątku 3dz1a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

3dz1a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Chciałbym złożyć wniosek o przyznanie jednorazowo środków na rozpoczęcie działalności gospodarczej i mam pytanie dotyczące przejęcia działalnosci. "przez przejęci rozumie się sytuację, w której nastąpi jednoczesne odkupienie środków trwałych i obrotowych od podmiotu oraz prowadzenie działalności o tym samym profilu i w tym samym miejscu" - tak jest napisane we wniosku. Czy mógłby mi ktoś bardziej to wyjaśnić? czy przejęciem będzie sytuacja w której nic nie odkupuje od nikogo ale chce prowadzić DG w tym samym lokalu co ktoś inny ale pod tym adresem nie ma żadnej firmy ani zarejestrowanej ani jej adres nie jest wpisany jako adres wykonywania dzialalnosci ?? czy przejeciem tez bedzie samo odkupienie od kogos srodkow trwalych ale nie prowadzenie DG w tym samym miejscu ? Musza wystapic te dwie sytuacje jednoczesnie? dodam ze Pani w moim urzedzie byla przemila i niestety nie udalo jej sie odpowiedziec na moje pytania. Dziękuję z góry za odpowiedź.

Może najpierw opisz nieco dokładniej sytuację, bo nie wiem czy chodzi ci tylko o odkupienie środków trwałych lub o prowadzenie działalności pod tym samym adresem czy też o faktyczne przejęcie na siebie wszelkich zobowiązań firmy (łącznie np. z pracownikami, kredytami itp.) od byłego właściciela. Czy to osoba fizyczna prowadzi działalność gospodarczą czy właściciel jest członkiem twojej rodziny, a jeśli tak to jaki stopień pokrewieństwa was łączy?

Powrót