przejęcie majątku spółki niewykreślonej z RHB przez Skarb Państwa

• Autor wątku Autor wątku scrapol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scrapol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, mam pytanie czy gdzieś na internecie można znaleźć listę spółek, których majątek z mocy prawa został przejęty przez Skarb Państwa, ewentualnie wykaz decyzji administracyjnych wydanych w tym przedmiocie.

Mam tutaj na myśli spółki przejmowane na mocy decyzji administracyjnych wydawanych po 1.01.2016 r. na podstawie ustawy o KRS i kpa.

Z tego co wiem informacje spółkach, które nie zostały zarejestrowane w KRS, a widniały jedynie w Rejestrze Handlowym B posiadały poszczególne sądy rejestrowe, które prowadziły bazy danych we własnych, wewnętrznych systemach informatycznych. Z dniem 1.01.2016 r. spółki nieprzerejestrowane z RHB do KRS zostały wykreślone z RHB i rozpoczął się proces wydawania decyzji administracyjnych przez poszczególnych starostów.

Jakie decyzje administracyjne? Majątek tych spółek z mocy prawa (a nie decyzji) przeszedł na własność Skarbu Państwa. Poza tym, jeśli spółka straciła osobowość prawną z dniem wykreślenia (01.01.2016), to kto jest stroną opisywanej przez Ciebie decyzji? Bardzo mnie zainteresował ten temat bo mam taką spółkę a jej głównym majątkiem są akta osobowe, których starosta nie chce przyjąć :)

Przepraszam za brak precyzji i skróty myślowe. Chodzi o spółki, których majątek stanowiły nieruchomości, a konkretnie miałam na myśli decyzje administracyjne starostów wydawane po 1.01.2016 r., będące podstawą zmiany właściciela nieruchomości w księdze wieczystej.

Powrót