Przejęcie opieki nad dzieckiem.

• Autor wątku Autor wątku karolina12121212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina12121212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam córkę, którą wychowuje z obecnym partnerem (nie jest jej biologicznym ojcem) Ojciec biologiczny płaci alimenty, ale nie ma kontaktu z dzieckiem. Czy jest możliwość, aby partner z którym wychowuje dziecko został wpisany w urzędzie jako ojciec co doprowadzi do tego, że ojciec biologiczny zostanie wykreślony na stałe jako ojciec co za tym idzie nie będzie płacił alimentów na których mi tak naprawdę nie zależy..?

Jakie są procedury..?

karolina12121212 napisał:
Czy jest możliwość, aby partner z którym wychowuje dziecko został wpisany w urzędzie jako ojciec co doprowadzi do tego, że ojciec biologiczny zostanie wykreślony na stałe jako ojciec co za tym idzie nie będzie płacił alimentów na których mi tak naprawdę nie zależy..?Jakie są procedury?
Pani partner musiałby przysposobić (adoptować) pani córkę. W tym celu partner składa wniosek do sądu rejonowego (wydział rodzinny i nieletnich). Na przysposobienie przez pani partnera wymagana jest zgoda obojga rodziców biologicznych. Zgoda nie jest wymagana od rodzica, który jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Wymagana jest ponadto zgoda dziecka, które ukończyło 13 lat, młodsze dzieci powinny być wysłuchane przez sąd przed wydaniem orzeczenia o ile są odpowiednio dojrzałe. Sąd może odmówić przysposobienia pomimo spełnienia przesłanek jeżeli będzie niezgodne z dobrem dziecka. Jeżeli więc ojciec biologiczny nie wyraża zgody na przysposobienie to może Pani wystąpić do sądu rejonowego (wydział rodzinny i nieletnich) z wnioskiem o pozbawienie władzy rodzicielskiej. Dopiero po ewentualnym pozbawieniu władzy rodzicielskiej partner może wystąpić o przysposobienie. Sama odmowa wyrażenia zgody na przysposobienie nie jest wystarczającą przesłanką do pozbawienia władzy rodzicielskiej.

Ostatnia edycja:
A jak wygląda później sprawa alimentacyjna..?

Obowiązek alimentacyjny przechodzi na partnera z dniem przysposobienia. Alimenty zapłacone za okresy przypadajace przed przysposobieniem nie podlegają zwrotowi.

Powrót