Przejęcie przez Spółkę Z.O.O firmy jednoosobowej działalności gospodarczej.POMOCY!

• Autor wątku Autor wątku matiop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matiop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam forumowiczów.

Jestem tutaj nowy, wiec nie wiem czy takowy temat był, ale mimo wszystko proszę o pomoc. Tak, wiec posiadam spółkę Z.O.O już od 19 lat, jest ona rentowna i ma się całkiem dobrze. Niestety, tego samego nie mogę powiedzieć o działalności gospodarczej syna tzw. jednoosobowa działalność gospodarcza bez spółki. Jako, że chciałbym mu pomóc mam pytanie czy byłaby możliwość przejęcia tej firmy przez moją spółkę..? Albo coś w tym stylu tak, aby majątek syna(prywatny) nie był zagrożony... Bo dodam, że jest on posiadaczem kredytu mieszkaniowego i obawiam się, że jeżeli firma mu upadnie to US zajmie dom.. Dlatego, czy mam taką możliwość i jaki to byłby koszt, chodzi też o jak najmniejsze koszty.. Proszę o pomoc. :-(

Możesz nabyć przedsiębiorstwo syna na warunkach i ze skutkami wynikającymi z art 55 i następne kc.
Możesz za zgodą wierzycieli przejąć dług, albo bez takowej przystąpić do niego.
Wreszcie możesz spłacić długi syna i nie wiążąc.
Podatkowych skutków każdego z tych działań nie potrafię Ci podać.

adamlukass napisał:
Możesz nabyć przedsiębiorstwo syna na warunkach i ze skutkami wynikającymi z art 55 i następne kc.
Możesz za zgodą wierzycieli przejąć dług, albo bez takowej przystąpić do niego.
Wreszcie możesz spłacić długi syna i nie wiążąc.
Podatkowych skutków każdego z tych działań nie potrafię Ci podać.

Czyli jeżeli przejąłbym jego firmę z długami, to on jakby staje się od nich wolny, tak? I wtedy moja spółka jest podmiotem, który jest za nie odpowiedzialny..?

Aby uzyskać ten efekt wierzyciele muszą wyrazić zgodę.

Powrót