przejęcie zadłużenia przez Presco

• Autor wątku Autor wątku buddy86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buddy86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Sprawa dotyczy przejęcia zadłużenia z firmy X na rzecz firmy Presco. Poniżej szczegóły.
W 04.2012 podpisałem "ustną" umowę na telewizję w promocji. Po otrzymaniu umowy i dekodera postanowiłem z niej zrezygnować. Skontaktowałem się telefonicznie z Biurem Obsługi Klienta w celu otrzymania informacji w jaki sposób mogę zrezygnować i co zrobić ze sprzętem. Zastosowałem się do instrukcji konsultanta. Napisałem odręcznie rezygnację, którą przesłałem skanem na adres BOK i odesłałem sprzęt na adres z umowy (Warszawa).
Po roku czasu dostałem notę obciążeniową za niezwrócony sprzęt, okazało się że sprzęt należało zwrócić do lokalnej siedziby firmy. Udałem się do siedziby firmy w moim mieście i podpowiedziano mi żebym napisał e-mail do BOK. Po wymianie 4 maili, w ostatnim otrzymałem informację że sprawa jest wyjaśniania (10.2013).
04.2015 otrzymałem list polecony z firmy Presco iż oni przejęli zadłużenie. List zawiera:
- informacja o przejęciu zadłużenia
- zawiadomienie o przelewie wierzytelności

Podsumowując:
- posiadam pismo rezygnacji z umowy
- nie posiadam potwierdzenia wysłania sprzętu
- nie jestem już klientem firmy X gdyż w tamtym roku zrezygnowałem z ich usług (miałem w między czasie 2 letnią umowę na łącze Internetowe) i zamknęli mi konto

Pytanie jest proste: co robić?

Dziękuję za komentarze i pomoc.

Rezygnację to chyba należało wysłać przede wszystkim listem poleconym, prawda? Jednakże rezygnację przyjęli, skoro wystawili jakąś notę. W takim razie uważam, że roszczenie jest przedawnione, bądź bliskie przedawnienia.

Dziękuję za odp.
Jak mogę określić okres przedawnienia w tym przypadku?

Powrót