Przejście do KRUSu z bezrobocia

• Autor wątku Autor wątku piotrwolszewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrwolszewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Jestem obecnie osobą bezrobotną zarejestrowaną w UP, interesuje mnie działność rolnicza, ale nie do końca rozumiem zasady panujące w KRUS. Wyszukałem w internecie takie informacje:

Podstawowym warunkiem jest posiadanie na własność co najmniej 1 ha gruntu rolnego i zgłoszenie do ubezpieczeń społecznych w KRUS. Tutaj jednak dochodzimy do warunku kluczowego, najtrudniejszego do spełnienia przez obecnych przedsiębiorców. Prawo wyrejestrowania się z ZUS przysługuje bowiem przedsiębiorcy tylko w przypadku, gdy podlegał ubezpieczeniu w KRUS nieprzerwanie przez co najmniej 3 lata i w tym czasie nie prowadził działalności gospodarczej ani nie był pracownikiem etatowym.

Należy więc nieprzerwanie przez 3 lata być rolnikiem i w tym czasie nieprzerwanie opłacać składki do KRUS. Dopiero po upływie 3 lat takiego ubezpieczenia w KRUS, można założyć działalność gospodarczą, która nie będzie podlegać rejestracji w ZUS. Na pocieszenie można dodać, że składki KRUS płacone przez rolnika nie będącego jeszcze przedsiębiorcą są niższe i wynoszą jedynie 125 zł miesięcznie. Dopiero w momencie gdy rolnik staje się jednocześnie przedsiębiorcą, składka KRUS zwiększa się do 208 zł miesięcznie.
I w tym cytacie nie rozumiem jak sprawa by się miała odnieść do osoby mającej ponad rok status osoby bezrobotnej? Z tego co tam napisali wnioskuje, że osoba mająca już jakąś działalność musi przez 3 lata odprowadzac skaldki zarowno do ZUS jak i do KRUS i po tym okresie jeśli dochody tejże osoby nie przekraczają odpowiedniej stawki może przejść tylko do KRUS.
A jak to wygląda w przypadku, gdy ktoś nie posiada żadnej działalności a do tego ponad rok był bezrobotny? Czy taka osoba posiadająca conajmniej wspomniany 1 ha pola może przejść do KRUS bez jakiś dodatkowych zabiegów?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Piotr Wolszewski

Powrót