R
Rosalinda888
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Mam 56 lat i jestem rolnikiem. Od kwietnia 1986 nieprzerwanie opłacam składki ubezpieczeniowe w KRUS ( czyli 23 lata). Obecnie od lipca ubiegłego roku jestem na rencie chorobowej (otrzymałem ją jedynie na rok więc w lipcu musiałbym zacząć opłacać chyba od nowa składki lub ubiegać się o przedłużenie tej renty chorobowej). Moje zapytanie jest takie czy mógłbym w tym wieku przejść po przepisaniu pola na syna na wcześniejszą emeryturę rolniczą czy są ku temu jakieś przeciwwskazania. Jeśli nie mogę przejść teraz z jakichś względów to proszę mi podpowiedzieć, bo nie wiem czy ubiegać się o ciągłość renty chorobowej a w przypadku niedostania lub rezygnacji z renty chorobowej ile musiałbym jeszcze opłacać kwartałów składki KRUS. Kiedy i w jakim wieku oraz jakie warunki muszę spełnić by przejść na wcześniejszą emeryturę. Mam jeszcze zapytanie czy chcąc uzyskać rentę strukturalną mogę przepisać pole na syna jeżeli ukończył szkołę zawodową mechanizator rolnictwa czy musi on posiadać średnie wykształcenie rolnicze czy wystarczy to zawodowe. Proszę o szybką i konkretną odpowiedź i z góry dziękuję.