Przejście spadku po rozprawie o odrzucenie po terminie

• Autor wątku Autor wątku zajac76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zajac76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, czytałem poradnik, ale nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem i odpowiedział mi na moje pytanie. Mój ojciec nie odrzucił spadku (długów) po babci w wyznaczonych 6 miesiącach i miał rozprawę, w której sąd przychil się do prośby o odrzucenie. Rozprawa miała miejsce w połowie maja a 1 czerwca napisał mi, że jego prawnik powiadomił go, że wyrok uprawomocnił się 1 czerwca. W takim razie, czy od 1 czerwca jest liczone to 6 miesięcy, w którym mogę sam odrzucić spadek? Byłem następny w kolejce i wyrok również postanawiał, że to ja będe spadkobiercą po pozytywnym dla ojca wyroku.

zajac76 napisał:
Mój ojciec nie odrzucił spadku (długów) po babci w wyznaczonych 6 miesiącach i miał rozprawę, w której sąd przychil się do prośby o odrzucenie.

Szanowny Panie, należałoby się dokładnie dowiedzieć jaki był dokładnie przedmiot tego postępowania. Najprawdopodobniej było to postępowanie w przedmiocie uchylenia się od skutków niezłożenia w terminie oświadczenia o odrzuceniu spadku. W toku takiego postępowania Pana ojciec musiał złożyć oświadczenie czy spadek przyjmuje czy odrzuca. Należałoby się dowiedzieć kiedy takie oświadczenie pana ojciec złożył - prawdopodobnie na rozprawie w połowie maja. Najbezpieczniej byłoby liczyć 6 miesięcy od tego dnia. Termin w Pana przypadku na pewno rozpoczął swój bieg więc oświadczenie o odrzuceniu spadku może Pan w każdym momencie złożyć przed dowolnym notariuszem (w formie aktu notarialnego) lub wnieść do Sądu o odebranie od Pana ustnego oświadczenia w przedmiocie odrzucenia spadku względnie złożyć do Sądu własne oświadczenie z urzędowym poświadczeniem podpisu (takie poświadczenie uzyska Pan np. u notariusza). Jeżeli jest Pan pewny, że warto odrzucić spadek wówczas nie warto zwlekać do ostatniej chwili.

Byrhtnoth napisał:
Szanowny Panie, należałoby się dokładnie dowiedzieć jaki był dokładnie przedmiot tego postępowania. Najprawdopodobniej było to postępowanie w przedmiocie uchylenia się od skutków niezłożenia w terminie oświadczenia o odrzuceniu spadku. W toku takiego postępowania Pana ojciec musiał złożyć oświadczenie czy spadek przyjmuje czy odrzuca. Należałoby się dowiedzieć kiedy takie oświadczenie pana ojciec złożył - prawdopodobnie na rozprawie w połowie maja. Najbezpieczniej byłoby liczyć 6 miesięcy od tego dnia. Termin w Pana przypadku na pewno rozpoczął swój bieg więc oświadczenie o odrzuceniu spadku może Pan w każdym momencie złożyć przed dowolnym notariuszem (w formie aktu notarialnego) lub wnieść do Sądu o odebranie od Pana ustnego oświadczenia w przedmiocie odrzucenia spadku względnie złożyć do Sądu własne oświadczenie z urzędowym poświadczeniem podpisu (takie poświadczenie uzyska Pan np. u notariusza). Jeżeli jest Pan pewny, że warto odrzucić spadek wówczas nie warto zwlekać do ostatniej chwili.

Ojciec spóznił się w terminie 6msc jaki miał na odrzucenie i zlożył wniosek o odrzucenie spadku po terminie, a owa rozprawa właśnie była rozpatrzeniem tego wniosku, przepraszam za niedopowiedzienie

Powrót