Przejście z UOP na JDG w tej samej firmie / Podatek liniowy

• Autor wątku Autor wątku memo747
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

memo747

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Czy ktoś może mi potwierdzić/zaprzeczyć czy jest jak poniżej? Byłem u 2 ksiegowych na konsultacji i każda mówi co innego...

1.
Jeśli jestem zatrudniony na UOP i w przyszłym miesiącu przejdę na JDG świadcząc pracę dla tej samej firmy to do końca tego roku obowiązuje mnie stawka podatkowa 18/32% natomiast w przyszłym roku czyli w nowym roku kalendarzowym mogę zmienić na liniowy? Czy druga wersja Stawka podatkowa 18/32 obowiązuje mnie przez 2 lata od założenia firmy?

2.
czy stawka podatkowa za dany rok kalendarzowy liczy się osobno dla UOP oraz JDG czy jest to suma? hodzi oczywiście o ty by nie wpaść w drugi próg podatkowy w tym roku. Jeśli będąc na UOP nie przekroczę pierwszego progu podatkowego następnie będąc na JDG też tego progu nie przekroczę ale jak zsumuje w PIT UOP oraz JDG to ten próg przekroczę

Jeżeli chodzi o podatek liniowy to ważne jest wykonywałeś na UoP a co na działalności

art. 9a
3. Jeżeli podatnik, który wybrał sposób opodatkowania, o którym mowa w ust. 2, uzyska z działalności gospodarczej (...) przychody ze świadczenia usług na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy, odpowiadających czynnościom, które podatnik (...):
1) (uchylony)
2) wykonywał lub wykonuje w roku podatkowym
– w ramach stosunku pracy lub
spółdzielczego stosunku pracy, podatnik ten traci w roku podatkowym prawo do opodatkowania w sposób określony w art. 30c i jest obowiązany do wpłacenia zaliczek od dochodu osiągniętego od początku roku, obliczonych przy zastosowaniu skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1, oraz odsetek za zwłokę od zaległości z tytułu tych zaliczek.

>>> ale jak zsumuje w PIT UOP oraz JDG to ten próg przekroczę

tak jeżeli działalność będzie na zasadach ogólncyh 12/32%

Dotyczy każdego roku podatkowego, w którym nastąpi zbieg tych samych usług na rzecz pracodawcy (w tym samym zakresie)

Powrót